ΔΙΕΘΝΕΣ
10/12/2015 02:13 EET | Updated 10/12/2015 02:13 EET

Δημιουργία θέσης ενός «Τσάρου» που θα συντονίζει την μάχη κατά του ΙΚ πρότειναν Γερουσιαστές στις ΗΠΑ

Chip Somodevilla via Getty Images
WASHINGTON, DC - DECEMBER 08: Senate Minority Leader Harry Reid (D-NV) (R) talks to reporters with Sen. Patty Murray (D-WA) (L) and Sen. Richard Durbin (D-IL) following the weekly Senate Democratic policy luncheon in the U.S. Capitol December 8, 2015 in Washington, DC. The government is slated to run out of spending authority on December 11 and Republican and Democratic leaders are at an impasse over an omnibus spending bill. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατέθεσαν πρόταση στη Γερουσία για τη δημιουργία μιας θέσης «τσάρου» ο οποίος θα αναλάβει να συντονίσει και επιτηρήσει όλες τις προσπάθειες καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χάρι Ριντ μέσω δελτίου τύπου την Τετάρτη.

«Οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές πιστεύουν ότι θα πρέπει να αναληφθούν περαιτέρω δράσεις για να αντιμετωπιστούν οι απειλές της τρομοκρατίας, που θα συμπεριλάβουν […] τη δημιουργία ενός «τσάρου» για το Ισλαμικό Κράτος ο οποίος θα έχει πλήρη δικαιοδοσία και ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος,» δήλωσε ο Ριντ.

Επικεφαλής της διεθνούς συμμαχίας ενάντια στο ΙΚ είναι ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου, Μπρετ ΜακΓκερκ, ο οποίος συντονίζει όλες τις προσπάθειες από το υπουργείο Άμυνας. Δεν ξεκαθαρίστηκε πώς η πρόταση των Δημοκρατικών θα επηρεάσει τις ευθύνες του.

Μεταξύ των άλλων στόχων του νομοσχεδίου είναι και η απαγόρευση αγοράς όπλων σε άτομα που είναι γνωστά ως ή υπό υποψία ως τρομοκράτες, βελτιωμένες τεχνικές ελέγχου επιβατών στα αεροδρόμια, και νέες στρατηγικές για τον έλεγχο σε νοσοκομεία και βιομηχανικούς χώρους ραδιενεργών ουσιών οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή αυτοσχέδιας πυρηνικής βόμβας.

«Το σχέδιο μας ανταποκρίνεται στην απειλή μιας επίθεσης του ΙΚ εδώ στα πάτρια εδάφη, με την βελτίωση πόρων σε κοινότητες για να είναι εκπαιδευμένες και έτοιμες να αντιδράσουν σε περίπτωση ενεργού οπλοφόρου, ενώ θέτει αυστηρές κυρώσεις για να κοπεί η πρόσβαση του ΙΚ σε χρήματα,» είπε ο Ρίντ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος που δεν μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε αυτές τις λογικές μεταρρυθμίσεις οι Ρεπουμπλικάνοι.»

Άλλη πρόταση του νομοσχεδίου προβλέπει την ίδρυση ενός ταμείου σταθερότητας για την Ιορδανία ώστε να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες να μείνουν πλησιέστερα στα πάτρια εδάφη τους, και ενός παραρτήματος στην υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ το οποίο θα ασχολείται με τον εξτρεμισμό που αναδύεται μέσα στη χώρα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)