ΔΙΕΘΝΕΣ
17/12/2015 03:10 EET | Updated 17/12/2015 03:10 EET

Προειδοποιεί η Κίνα τις ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσες εταιρείες πουλήσουν όπλα στην Ταϊβάν

U.S. Pacific Fleet/Flickr
SOUTH CHINA SEA (Oct. 8, 2014) The close-in weapon system (CIWS) fires 20mm rounds during detect-to-engage exercises aboard the amphibious assault ship USS Peleliu (LHA-5). Peleliu is the lead ship in the Peleliu Expeditionary Strike Group, commanded by Rear Adm. Hugh Wetherald, and is conducting joint forces exercises in the U.S. 7th Fleet area of responsibility. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Joshua Hammond/Released)

Η Κίνα κάλεσε χθες Τετάρτη την επιτετραμμένη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Πεκίνο για να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για τη δρομολόγηση της πώλησης οπλικών συστημάτων της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ταϊβάν και προειδοποίησε πως θα επιβάλει κυρώσεις στις εμπλεκόμενες (σ.σ. στην πώληση) εταιρείες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

«Η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την έντονη αντίθεση της στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν», δήλωσε ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Τσενγκ Ζεγκουάνγκ, ο οποίος κάλεσε την επιτετραμμένη των ΗΠΑ Κέι Λι, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Νωρίτερα χθες Τετάρτη η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε επίσημα το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση οπλικών συστημάτων αξίας 1,83 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν, περιλαμβανομένων δύο φρεγατών, αντιαρματικών πυραύλων, αμφίβιων αποβατικών οχημάτων και άλλων εξοπλισμών. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας πώληση στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ταϊβάν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πλέον.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα ο Τσενγκ υποστήριξε πως η δρομολόγηση της πώλησης που ανακοινώθηκε σήμερα, αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο και στους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων, ενώ τόνισε πως πλήττει «σοβαρά» την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ασφάλεια της Κίνας.

«Για τη διαφύλαξη των εθνικών μας συμφερόντων, η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ανάμεσα τους και την επιβολή κυρώσεων εναντίον των εταιρειών που εμπλέκονται στην πώληση οπλικών συστημάτων» στην Ταϊβάν, συμπλήρωσε ο ίδιος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)