ΔΙΕΘΝΕΣ
23/12/2015 10:06 EET | Updated 23/12/2015 10:06 EET

«Όχι στον Ραχόι» είπαν οι Σοσιαλιστές

PEDRO ARMESTRE via Getty Images
Leader of Spanish Socialist Party (PSOE) Pedro Sanchez gestures during a press conference at the PSOE headquarters in Madrid after meeting Spanish caretaker Prime Minister on December 23, 2015. Sanchez said today, his party will not back acting Prime Minister Mariano Rajoy's bid to form a new government following an inclusive weekend election. AFP PHOTO / PEDRO ARMESTRE / AFP / PEDRO ARMESTRE (Photo credit should read PEDRO ARMESTRE/AFP/Getty Images)

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ διεμήνυσε την ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος (PP), απορρίπτοντας το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών της χώρας.

Μια τέτοια συμμαχία θα επέτρεπε το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στην Ισπανία, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Λέμε όχι στον Ραχόι και τις πολιτικές του» δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

"Οι Σοσιαλιστές θα εργαστούν ώστε να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση, μια κυβέρνηση αλλαγής, με προοδευτικές ιδέες και με τη δυνατότητα για διάλογο", πρόσθεσε. Εξήγησε επίσης ότι οι Σοσιαλιστές δεν επιθυμούν νέες εκλογές και θα εξετάσουν όλες τις επιλογές που έχουν.

Ωστόσο, ο Σάντσεθ τόνισε ότι το PSOE στηρίζει το PP σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και σε ζητήματα που αφορούν την ενότητα της Ισπανίας και υπογράμμισε ότι οι Σοσιαλιστές δεν θα επιτρέψουν τη διάλυση της χώρας λόγω της Καταλονίας.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)