Σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια η πρώτη δολοφονία της 17 Νοέμβρη

Σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια η πρώτη δολοφονία της 17 Νοέμβρη
Eurokinissi

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου από τη πρώτη δολοφονία που πραγματοποίησε η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

Τίποτα δεν προμήνυε τι θα συνέβαινε το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου του 1975 και θα στοίχειωνε την ελληνική πραγματικότητα για τα επόμενα 27 χρόνια.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για να γιορτάσει τα δεύτερα μεταπολιτευτικά της Χριστούγεννα και ο Αμερικανός πρέσβης παραθέτει δεξίωση όπου μεταξύ των καλεσμένων είναι και ο Pίτσαρντ Σκίφινγκτον Γουέλς, με τη σύζυγό του Μαρία – Χριστιάνα.

Ο Γουέλς τον Ιούλιο του 1975 είχε τοποθετηθεί για δεύτερη φορά στην Αθήνα, ως επικεφαλής του σταθμού της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ όταν τα αντιαμερικανικά αισθήματα είναι έντονα στο σύνολο σχεδόν της κοινωνίας καθώς η Ελλάδα μόλις είχε ξεφορτωθεί τη χούντα που πολλοί πίστευαν πως στηριζόταν όλα αυτά τα χρόνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ζεύγος Γουέλς έχει διασκεδάσει στη δεξίωση και λίγο μετά τις 10 το βράδυ αποχωρεί, όμως ο οδηγός της λιμουζίνας δεν έχει αντιληφθεί ότι παρακολουθείται.

Όταν φτάνουν στο σπίτι του Αμερικανού διπλωμάτη στο Ψυχικό ένα πράσινο κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας Σίμκα εμφανίζεται και μέσα από αυτό αποβιβάζονται τρεις ένοπλοι. Απομακρύνουν τον οδηγό και τη σύζυγο του Γουέλς και στη συνέχεια ένας από αυτούς πυροβολεί τρεις φορές. Η οργάνωση 17 Νοέμβρη μόλις γεννήθηκε και βαπτίστηκε στο αίμα του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα.

Είναι ο πρώτος εν ενεργεία πράκτορας της CIA που δολοφονήθηκε από τρομοκρατική οργάνωση.

Τρεις ημέρες αργότερα η τρομοκρατική οργάνωση στέλνει την πρώτη της προκήρυξη σε τρεις εφημεριδες η οποία όμως με εντολή εισαγγελέα δεν δημοσιεύεται.

Κανείς δεν πιστεύει πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, όλοι κάνουν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ πρακτόρων. Όμως ένα χρόνο αργότερα, στις Στις 24 Δεκεμβρίου του 1976 η γαλλική εφημερίδα «Liberation» δημοσίευσε την προκήρυξη. Σε αυτή περιγράφεται με λεπτομέρειες η οργάνωση και η εκτέλεση της επιχείρησης.

«Ο Ρίτσαρντ Γουέλς είναι συνυπεύθυνος για όλα τα εγκλήματα που έκανε η CIA σε βάρος του λαού μας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην προκήρυξη.

Είχε προηγηθεί (από τη δημοσίευση της προκήρυξης) δέκα ημέρες νωρίτερα, στις 14 Δεκεμβρίου 1976 η δολοφονία, επίσης από τη 17Ν, του απότακτου αστυνομικού και βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου.

Για τα επόμενα χρόνια 23 άνθρωποι εκτελούνται από τη 17 Νοέμβρη με τελευταίο θύμα τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς στις 8 Ιουλίου του 2000.

Το 2002 η 17 Νοέμβρη εξαρθρώνεται όμως κανένα από τα συλληφθέντα μέλη της δεν καταδικάσθηκε για το συγκεκριμένο έγκλημα καθώς είχαν περάσει παραπάνω από 20 χρόνια.

Δημοφιλή