Η αριθμητική των γαλάζιων εκλογών. Προσθέσεις και αφαιρέσεις στα στρατόπεδα των δυο μονομάχων

Η αριθμητική των γαλάζιων εκλογών. Προσθέσεις και αφαιρέσεις στα στρατόπεδα των δυο μονομάχων
Sooc

Στο μικροσκόπιο των επιτελείων του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη μπαίνουν τα επίσημα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα βάζοντας τέλος σε ένα διαρκές θρίλερ σχεδόν 52 ωρών από την στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες.

Ήδη με βάση και τα στοιχεία αυτά, αρχίζει σιγά σιγά να διαμορφώνεται και το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να κινηθούν οι δύο διεκδικητές της γαλάζιας ηγεσίας, έχοντας κατά νου δύο συγκεκριμένα δεδομένα.

Από τη μία το προβάδισμα των 11,3 μονάδων του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη και από την άλλη τον αριθμό όσων προσήλθαν για να ψηφίσουν που άγγιξαν τους 404.078 ψηφοφόρους.

Το τελευταίο αυτό στοιχείο οριοθετεί και την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δυο υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ, με δεδομένο ότι υποχρεώνονται να απευθυνθούν σε μια συγκεκριμένη δεξαμενή πολιτών, από τη στιγμή που στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας στις 10 Ιανουαρίου, δεν επιτρέπεται σε κανέναν πλέον αυτού του αριθμού να συμμετάσχει, εάν προηγουμένως δεν είχε καταγράφει και ψηφίσει την πρώτη Κυριακή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι οι 82.028 πολίτες που επέλεξαν να ψηφίσουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα και οι 46.065 που προτίμησαν τον Άδωνι Γεωργιάδη αποτελούν μήλο της έριδος για τα επιτελεία Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη.

Στο στρατόπεδο του κ. Μεϊμαράκη στρέφουν τον σχεδιασμό τους καταρχήν στην διατήρηση του ποσοστού του 39.8% (160.823 ψήφους) που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο, αφού θεωρούν ότι αυτό του δίνει εκ των πραγμάτων μια δυναμική νίκης προκειμένου φέρει με το μέρος του τη μερίδα του λέοντος των πολιτών που επέλεξαν τους υποψήφιους που δεν κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Στον αντίποδα, στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ως νίκη το ποσοστό 28,5% (115.162 ψήφους) που κατάφερε να συγκεντρώσει από τη στιγμή που όλοι τον θεωρούσαν αουτσάιντερ, όπως επίσης ότι ο αντίπαλος του για την αρχηγία χάνοντας οριακά το 40% στον πρώτο γύρο, έπιασε «ταβάνι» και δύσκολα θα πείσει τη γαλάζια βάση που έχει δικαίωμα ψήφου για την προοπτική νίκης του.

Με βάση αυτά δεδομένα, στον δρόμο για την 10η Ιανουαρίου οι δυο «φιναλίστ» ρίχνουν δίχτυα στο 31,7% που ναι μεν ψήφισε Τζιτζικώστα ή Γεωργιάδη, ενόψει της τελικής μάχης όμως, αναζητά διέξοδο για την επόμενη μέρα στο κόμμα...

Δημοφιλή