ΔΙΕΘΝΕΣ
23/12/2015 14:37 EET | Updated 23/12/2015 14:50 EET

Κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ στρατού και Κούρδων ανταρτών στην Τουρκία

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία Αρχείου

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ: Βομβιστική επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, με στόχο στρατιωτικούς, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων επτά ατόμων, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι αντάρτες πυροδότησαν μια βόμβα με τηλεχειρισμό στη συνοικία Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, σκοτώνοντας έναν στρατιώτη, τραυματίζοντας έξι ακόμη, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο έβδομος τραυματίας είναι άμαχος.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχείρηση στα νοτιοανατολικά, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων και χιλιάδων στρατιωτών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), τουλάχιστον 24 πολίτες σκοτώθηκαν στις μάχες, ενώ κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως 168 μαχητές του PKK σκοτώθηκαν μέσα σε οχτώ μέρες σε έξι πόλεις στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η εκκαθαριστική επιχείρηση της κυβέρνησης εναντίων των Κούρδων ανταρτών έχει επικεντρωθεί στις πόλεις Τσιζρέ και Σιλόπη της επαρχίας Σιρνάκ, στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία, ενώ σφοδρές συγκρούσεις έχουν σημειωθεί και στην επαρχία Μαρντίν κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)