CULTURE
11/01/2016 12:58 EET | Updated 11/01/2016 12:59 EET

Ξεκινούν οι εγγραφές του φετινού Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας με θέμα «Μουσικά Αριστουργήματα»

Olja Merker via Getty Images
Female hands playing piano, close up.

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 10:00 ξεκινούν οι εγγραφές στους ειδικούς θεματικούς κύκλους του φετινού Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας, που έχουν ευρύτερο θέμα «Μουσικά Αριστουργήματα». Στο πλαίσιο των συναντήσεων, τέσσερις εκλεκτοί ομιλητές θα παρουσιάσουν το έργο τεσσάρων από τους σημαντικότερους συνθέτες, εντρυφώντας συγχρόνως ο καθένας τους στην εποχή που ο κάθε συνθέτης δημιούργησε. Ακολουθώντας μια χρονολογική σειρά, οι κύκλοι θα ξεκινήσουν με τις όπερες του W. A. Mozart και τις συμφωνίες του Ludwig van Beethoven, στη συνέχεια θα ανιχνεύσουν τη μουσική για πιάνο του Claude Debussy, ενώ το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας θα ολοκληρωθεί για φέτος με μια προσέγγιση του έργου του δικού μας Γιάννη Ξενάκη.

Ο φετινός δεύτερος κύκλος του επιτυχημένου θεσμού με τίτλο «Μουσικά Αριστουργήματα» περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

«Οι όπερες του W. A. Mozart»,

Αύρα Ξεπαπαδάκου, Λέκτωρ θεατρολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

(Τετάρτη 3 & 10 Φεβρουαρίου, 18:00-20:00)

«Οι συμφωνίες του Beethoven»

Νίκος Χριστοδούλου, αρχιμουσικός

(Τετάρτη 17 & 24 Φεβρουαρίου, 18:00-20:00)

«Claude Debussy (1862-1918): Η μουσική για πιάνο»

Λήδα Μασούρα, πιανίστα, καθηγήτρια πιάνου (Τετάρτη 2 & 9 Μαρτίου, 18:00-20:00)

«Προσεγγίσεις στο μουσικό έργο του Γιάννη Ξενάκη»

Ανάργυρος Δενιόζος, μουσικολόγος - συνθέτης

(Τετάρτη 16 & 23 Μαρτίου, 18:00-20:00)

Τα σεμινάρια διεξάγονται τις Τετάρτες και ώρα 18:00 έως 20:00 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Κόστος συμμετοχής: 50 € για το σύνολο των 8 σεμιναρίων του κύκλου ή 20 € για κάθε μία ενότητα.

Καταβάλλεται κατά την εγγραφή.

Τηλ. επικοινωνίας: 210 72 82 553

Το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας, στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του, έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στη δια βίου μάθηση, κάτι που εξηγεί και την αθρόα προσέλευση συμμετεχόντων που κάθε χρόνο σημειώνεται. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό που αγαπάει την έντεχνη μουσική και θα ήθελε να αποκτήσει γενικές γνώσεις, ώστε να την κατανοήσει και να την εκτιμήσει σε βάθος. Μπορεί επίσης να προσφέρει σφαιρική γνώση για τη μουσική σε φοιτητές ή επαγγελματίες από άλλους χώρους του πολιτισμού. Τα σεμινάρια του κύκλου, που συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό, παρουσιάζουν καθηγητές Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών, ειδικοί επιστήμονες και διακεκριμένοι καλλιτέχνες. Για την εγγραφή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ειδικών γνώσεων, ηλικίας ή δικαιολογητικών. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους συμμετέχοντες το ζητήσουν κατά την εγγραφή τους και εφόσον έχουν παρακολουθήσει όλα τα σεμινάρια.

Ο θεσμός εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δράσεις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και στηρίζεται από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Πληροφορίες για την εγγραφή

Από τις 20 Ιανουαρίου στις 10:00 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.mmb.org.gr (η φόρμα της ηλεκτρονικής εγγραφής θα είναι διαθέσιμη στις 10:00 ακριβώς), είτε επί τόπου στη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά τις ώρες λειτουργίας της (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 10:00 έως 16:45 και Τετάρτη από 10:00 έως 19:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των 100 ατόμων που επιτρέπει η χωρητικότητα της Αίθουσας.

Κατά την ηλεκτρονική εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι, μετά την επιβεβαίωση της εγγραφής τους από το σύστημα, καλούνται να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα ή να καταθέσουν το κόστος συμμετοχής στον τραπεζικό λογαριασμό που θα τους δοθεί. Αν δεν έχουν πραγματοποιήσει την πληρωμή εντός δύο ημερών, θα λάβουν ειδοποίηση ότι η θέση τους παραχωρείται σε επόμενο ενδιαφερόμενο. Αντίστοιχα, όσοι δεν προλάβουν να είναι μέσα στους 100 πρώτους θα λάβουν ειδοποίηση από το σύστημα ότι βρίσκονται σε λίστα αναμονής και θα ολοκληρώσουν την εγγραφή τους και την εξόφληση του κόστους εφόσον λάβουν σχετική ειδοποίηση.