ΔΙΕΘΝΕΣ
17/01/2016 13:27 EET | Updated 17/01/2016 13:27 EET

Νέες κυρώσεις επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε ιρανικές εταιρείες και πρόσωπα

ASSOCIATED PRESS
An Iranian woman walks past a mural depicting Iranian armed forces in the battlefield, at Palestine Sq. in Tehran, Iran, Saturday, Jan. 16, 2016. The end of Western sanctions against Iran loomed Saturday as Iran's foreign minister suggested the U.N. atomic agency is close to certifying that his country has met all commitments under its landmark nuclear deal with six world powers. (AP Photo/Vahid Salemi)

Νέες κυρώσεις επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε ιρανικές εταιρείες και πρόσωπα, μετά από μια πρόσφατη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, μεταδίδει το BBC.

Με τις νέες κυρώσεις αποκλείονται 11 εταιρείες και πρόσωπα που συνδέονται με τις δοκιμές από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Η κίνηση έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την άρση διεθνών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, ως μέρος της συμφωνίας για την πρόληψη της δημιουργίας πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Μάλιστα, η ιρανική κυβέρνηση απελευθέρωσε τέσσερις Ιρανο-αμερικανούς, στα πλαίσια μιας ανταλλαγής κρατουμένων.

Οι νέες κυρώσεις αφορούν σε μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου τον Οκτώβριο στο Ιράν, η οποία ήταν δυνατή να δημιουργήσει μια πυρηνική εκρηκτική κεφαλή, παραβιάζοντας την απαγόρευση των Ηνωμένων Εθνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξήρε νωρίτερα την ανταλλαγή κρατουμένων που επετεύχθη μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν και την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

«Εξαίρω τις κινήσεις των κυβερνήσεων και των δύο χωρών για τη βελτίωση των σχέσεων. Επίσης έχω αναθαρρήσει από την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν», είχε δηλώσει.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, είχε δηλώσει ότι το Ιράν «δεν έχει και δεν θα έχει σημαντικές οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ», αλλά προτίθεται να αποδεχθεί «κάθε επένδυση από την πλευρά αμερικανικών εταιρειών» αν αυτές καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που υπάρχουν στις ΗΠΑ ακόμη και για να έρθουν στο Ιράν, πρόσθεσε, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980.

Sponsored Post