ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/01/2016 12:35 EET | Updated 20/01/2016 15:20 EET

Τετ α τετ Τσίπρα-Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση

Τετ α τετ με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται σε οικονομία και εθνικά θέματα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στην HuffPost Greece, ο κ. Μπάιντεν είπε πως η Ελλάδα είναι άγκυρα για την Ευρώπη και την σταθερότητα και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν να κλείσει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση.

Διαβάστε επίσης

Άλλωστε, όπως σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, οι Αμερικάνοι πιέζουν να κλείσει το ζήτημα της αξιολόγησης καθώς έχουν κάθε συμφέρον να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα και η περιοχή γρήγορα.

Μπάιντεν για λιτότητα: Προσπαθώ να πείσω τους Ευρωπαίους τα τελευταία 10 χρόνια

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από το Νταβός, οι δύο άνδρες είχαν έναν διάλογο με... νόημα κατά της μονόπλευρης λιτότητας. Ο διάλογος είχε ως εξής:

Αλ. Τσίπρας: Μόνο λιτότητα, χωρίς ανάπτυξη, σημαίνει ότι δεν υπάρχει μέλλον.

Τζ. Μπάιντεν: Προσπαθώ να πείσω τους Ευρωπαίους γι' αυτό τα τελευταία 10 χρόνια

Ο Αμερικάνος Αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.

Εκτός από το θέμα της αξιολόγησης, οι δύο άντρες συζήτησαν και για το προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Προσφυγικό

Αναφορικά με το προσφυγικό χαιρετίστηκε η σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.

Ενεργειακά

Για τα ενεργειακά χαιρετίστηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Κυπριακό

Αναφορικά με το Κυπριακό επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ. Σύμφωνα με το Μαξίμου ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

Για ΠΓΔΜ

Τέλος, για ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

Το πρόγραμμα Τσίπρα στο Νταβός

Περισσότερο εξειδικευμένη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα θα γίνει την Πέμπτη όταν ο πρωθυπουργός θα έχει συζήτηση (10:15) σε πάνελ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αργότερα την Πέμπτη (14:45) ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και αμέσως μετά με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (15:00), οπότε και αναμένεται να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή και ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και η στάση του στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Το Κυπριακό θα βρεθεί για μια ακόμη φορά στην ατζέντα Έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί (20:00) και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στο Νταβός θα βρίσκεται ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι (09:45).

tsipras