ΔΙΕΘΝΕΣ
20/01/2016 08:40 EET | Updated 20/01/2016 08:41 EET

Διεθνής Αμνηστία: Οι Κούρδοι καταστρέφουν συστηματικά αραβικά χωριά στο βόρειο Ιράκ

ASSOCIATED PRESS
Kurdish peshmerga fighters fire into the the air while celebrating the retaking of of Sinjar, northern Iraq, Friday Nov. 13, 2015. Iraqi Kurdish militias battling to take back Sinjar from Islamic State militants raised a Kurdish flag and fired off celebratory gunfire in the center of town, though U.S. and Kurdish officials cautioned that it was too soon to declare victory in a major offensive to retake the strategic community.(AP Photo/Bram Janssen)

Μαζική καταστροφή αραβικών οικισμών από κουρδικές δυνάμεις σε εξέλιξη στο βόρειο Ιράκ καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό report, δυνάμεις Πεσμεργκά της Κουρδικής Τοπικής Κυβέρνησης (KRG) και κουρδικές εθνοφυλακές στο βόρειο Ιράκ έχουν ισοπεδώσει με μπουλντόζες, ανατινάξει και κάψει χιλιάδες σπίτια, σε μια «εμφανή προσπάθεια ξεριζώματος αραβικών κοινοτήτων σε εκδίκηση για τη θεωρούμενη στήριξή τους προς το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος».

Η αναφορά, με τίτλο «Banished and Dispossessed: Forced Displacement and Deliberate Destruction in Northern Iraq» βασίζεται σε έρευνες επί του πεδίου σε 13 χωριά και πόλεις και καταθέσεις από πάνω από 100 αυτόπτες μάρτυρες και θύματα εξαναγκαστικού εκτοπισμού. Όπως αναφέρεται, αυτά επιβεβαιώνονται από δορυφορικές φωτογραφίες, που υποδεικνύουν ευρεία καταστροφή που έχει προκληθεί από τους Πεσμεργκά, ή, σε κάποιες περιπτώσεις, από εθνοφυλακές Γεζίντι (ομάδα που έχει στοχευθεί ιδιαιτέρως από το Ισλαμικό Κράτος) και κουρδικές ένοπλες ομάδες από τη Συρία και την Τουρκία, που δρουν σε συνεργασία με τους Πεσμεργκά.

«Οι δυνάμεις της KRG φαίνονται να ηγούνται μιας συγκαλυμμένης εκστρατείας για τον βίαιο εκτοπισμό αραβικών κοινοτήτων, καταστρέφοντας ολόκληρα χωριά σε περιοχές που έχουν ανακτήσει από το ISIS στο βόρειο Ιράκ. Ο εξαναγκαστικός εκτοπισμός αμάχων και η ηθελημένη καταστροφή σπιτιών και περιουσιών χωρίς στρατιωτική αιτιολογία μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου» ανέφερε η Ντονατέλα Ροβέρα, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας που πραγματοποίησε τις επί τόπου έρευνες στο βόρειο Ιράκ.

Παράλληλα, σημειώνεται στην αναφορά, εμποδίζονται Άραβες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους από το να επιστρέψουν σε περιοχές που έχουν ανακτηθεί. «Δεκάδες χιλιάδες Άραβες άμαχοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των μαχών τώρα προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτοσχέδια στρατόπεδα, υπό άθλιες συνθήκες. Πολλοί έχουν χάσει το βιος τους και τα υπάρχοντά τους, και με τα σπίτια τους να έχουν καταστραφεί δεν έχουν πού να επιστρέψουν. Εμποδίζοντας τους εκτοπισμένους από το να επιστρέψουν στα χωριά τους και καταστρέφοντας τα χωριά τους, οι δυνάμεις της KRG παρατείνουν τα δεινά τους» συμπληρώνει η Ροβέρα.

Όπως αναφέρεται στο report, Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν δικαιολογήσει τον εκτοπισμό αραβικών κοινοτήτων ως μέτρο ασφαλείας, ωστόσο, κατά τη Διεθνή Αμνηστία, φαίνεται να αποτελεί «τιμωρία» για αυτό που εκλαμβάνεται ως συμπάθεια προς το ISIS και για την εδραίωση των εδαφικών κερδών σε αμφισβητούμενες περιοχές, που οι Κούρδοι θεωρούν δικές τους. Αυτό εν ερμηνεύεται ως εκδίκηση για τα δεινά που υπέστησαν οι Κούρδοι επί καθεστώτος Σαντάμ, που εκτόπισε βίαια τους κουρδικούς πληθυσμούς και εποίκισε τις περιοχές αυτές με Άραβες.