ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/01/2016 02:15 EET | Updated 22/01/2016 14:06 EET

Σταθμοί σαν παλάτια: Το μετρό της Μόσχας είναι το ομορφότερο του κόσμου

mosxa

Το μετρό της Μόσχας είναι ένα μεγάλο μουσείο. Λειτούργησε για πρώτη φορά στις 15 Μαΐου 1935 και ογδόντα χρόνια αργότερα υποδέχεται και μεταφέρει έως εννέα εκατομμύρια ανθρώπους. Αρχικά είχε μια γραμμή 13 σταθμών που κάλυπτε 11 χιλιόμετρα ενώ σήμερα αριθμεί 199 σταθμούς, που καλύπτουν 331,4 χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο κομμάτι του είναι υπόγειο, με το βαθύτερο σημείο να φτάνει τα 74 μέτρα. Καθημερινά γίνονται σχεδόν 10.000 δρομολόγια, που στις ώρες αιχμής φτάνουν τα δύο δρομολόγια το λεπτό. Οι περισσότεροι σταθμοί έχουν εκπληκτική διακόσμηση, γι' αυτό τους αποκαλούσαν "παλάτια του λαού".

Πρόκειται για ένα μείγμα μπαρόκ, κλασικισμού, σοβιετικού ρεαλισμού. Μέσα σε αυτό θα δείτε χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα, ζωοφόρους, ανάγλυφα, παράθυρα βιτρό, και ψηφιδωτά φτιαγμένα με μάρμαρο, γρανίτη και γυαλί. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν εικόνες από τον αθλητισμό, την γεωργία, τη βιομηχανία, και παραστάσεις από σημαντικές νίκες και φυσικά από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Τα πρώτα σχέδια για ένα υπόγειο μέσο μεταφοράς πραγματοποιήθηκαν το 1902, ενώ λειτουργούσαν ήδη τα υπόγεια μετρό στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Παρόλα αυτά, τα σχέδια καθυστέρησαν και αναβίωσαν από το Στάλιν. Η πρώτη γραμμή που κατασκευάστηκε ήταν η Sokolnicheskaya και εγκαινιάστηκε το 1935 με μόνο 13 σταθμούς.

Το πρώτο όνομα του μετρό ήταν Metropoliten imeni Lazarya Kaganovitcha προς τιμήν του στενού συνεργάτη και φίλου του Ιωσήφ Στάλιν, Λάζαρ Καγκανόβιτς, ο οποίος ήταν και ο υπεύθυνος της κατασκευής του μετρό.

Η HuffPost Greece ήρθε σε επικοινωνία με τον Βρετανό φωτογράφοJeremy Horner ο οποίος με αφορμή τα 80 χρόνια από το άνοιγμα του μετρό βρέθηκε στη Μόσχα και φωτογράφησε ορισμένους σταθμούς.

jeremy horner

Είναι το μετρό της Μόσχας το ομορφότερο μετρό στον κόσμο;

Πιθανώς. Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι η αίσθηση της ιστορίας που αναδύεται μέσα από τους εμβληματικούς σταθμούς.

Πότε επισκεφθήκατε τη Μόσχα;

Την επισκέφθηκα τον Ιούνιο του 2015, στα 80α γενέθλια του μετρό της Μόσχας.

Ποιά είναι η αγαπημένη σας φωτογραφία από την σειρά;

Γύρισα όλη αυτή την σειρά φωτογραφιών σε μόλις 3 ώρες. Νομίζω ότι η πρώτη φωτογραφία της συλλογής είναι η αγαπημένη μου, γιατί συνδυάζει την καθημερινότητα του τυχαίου περάσματος ενός επιβάτη την ώρα που περνάει μπροστά από ένα μαγικό χώρο.

Τι σας κάνει διαφορετικό από άλλους φωτογράφους;

 Εσύ πες μου! Κάθε φωτογράφος που ξέρω είναι διαφορετικός και αναμφίβολα έχει μια διαφορετική προσέγγιση. Αν με ρωτάτε τι κάνει τις φωτογραφίες μου επιτυχημένες τότε θα έλεγα ότι πιθανόν να οφείλεται στην αίσθηση του χρώματος σε συνδυασμό με το ένστικτό μου. Τις περισσότερες φωτογραφίες μου τις τραβάω με ένα φακό.

Photo gallery MOSCOW METRO - 80th birthday See Gallery