ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/01/2016 05:27 EET | Updated 22/01/2016 05:28 EET

Μηνύματα στην Τουρκία στέλνει ο Αναστασιάδης μέσω του Μπάιντεν

(GERMANY OUT) Berlin, Bundeskanzleramt, Empfang des Präsidenten der Republik Zypern, Nikos Anastasiadis durch Bundeskanzlerin Angela Merkel, Foto: Nikos Anastasiadis  (Photo by Popow/ullstein bild via Getty Images)
ullstein bild via Getty Images
(GERMANY OUT) Berlin, Bundeskanzleramt, Empfang des Präsidenten der Republik Zypern, Nikos Anastasiadis durch Bundeskanzlerin Angela Merkel, Foto: Nikos Anastasiadis (Photo by Popow/ullstein bild via Getty Images)

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάλεσε στο Νταβός τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάϊντεν, να μεταφέρει συγκεκριμένο μήνυμα του προς την τουρκική ηγεσία στο πλαίσιο των συναντήσεων, που θα έχει στην Άγκυρα αύριο. Μήνυμα του προέδρου Αναστασιάδη θα μεταφέρει και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι τα μηνύματα «αφορούν θέματα , που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Ακιντζί και για τα οποία η Τουρκία πρέπει να λάβει αποφάσεις».

Σε ερώτηση, αν αυτά τα θέματα αφορούν τις εγγυήσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «και όχι μόνον». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά θέματα, στα οποία η Τουρκία πρέπει εμπράκτως να αποδείξει αυτό που δημόσια διακηρύσσει, και αυτό είναι κάτι που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αντιλαμβάνεται απόλυτα».

Εξάλλου, όπως δήλωσε από το Νταβός στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε στον γ.γ. του ΟΗΕ τετρασέλιδο έγγραφο με όλα τα στοιχεία για τις διαπραγματεύσεις.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει ότι ο κ. Αναστασιάδης τόνισε στον γ.γ. του ΟΗΕ ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι είχε γίνει το 2004. Σημειώνοντας πως ο ίδιος αποδέχθηκε τότε το σχέδιο Αναν και η πλειοψηφία όχι, είπε πως δεν θα πρέπει σε μια συμφωνία να υπάρχουν «εποικοδομητικές ασάφειες», κενά και παραλείψεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)