ΔΙΕΘΝΕΣ
23/01/2016 07:44 EET | Updated 23/01/2016 07:54 EET

Πόσο κοντά είναι η κυβερνητική αλλαγή στην Ισπανία - Τι χωρίζει Σοσιαλιστές με Podemos και το αγκάθι της Καταλωνίας

Ακόμα πιο περίπλοκο έγινε το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία μετά το πέρας των διαβουλεύσεων του βασιλιά Felipe VI με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Mariano Rajoy και Felipe VI κατά τη διάρκεια του γύρου διαβουλεύσεων

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Mariano Rajoy προτίμησε να πετάξει την καυτή πατάτα του σχηματισμού κυβέρνησης στους παραδοσιακούς του πολιτικούς αντιπάλους, τους Σοσιαλιστές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ανακτόρων, ο βασιλιάς Φίλιππος του πρότεινε "να είναι υποψήφιος για την προεδρία της κυβέρνησης" αλλά ο Rajoy "ευχαρίστησε τη μεγαλειότητά του αλλά αποποιήθηκε την προσφορά".

Pedro Sánchez και Felipe VI κατά τη διάρκεια του γύρου διαβουλεύσεων

Ο Pedro Sánchez των Σοσιαλιστών (PSOE) βρίσκεται πραγματικά σε δύσκολη θέση. Έτσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα της κάλπης της 20ής Δεκεμβρίου ήταν μια τεράστια αποτυχία, αφού το κόμμα μόλις μετά βίας κατάφερε να έρθει δεύτερο.

"Το κόμμα μου κι εγώ επιθυμούμε ομόφωνα να τελειώσει η εποχή Rajoy", δήλωσε ο Sánchez ερωτηθείς αν οι βαρώνοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα δεχθούν να συμμαχήσουν με κομματικούς σχηματισμούς που θέτουν εν αμφιβόλω την ακεραιότητα της ισπανικής επικράτειας.

Pablo Iglesias και Felipe VI κατά τη διάρκεια του γύρου διαβουλεύσεων

Είχε προηγηθεί η δήλωση του επικεφαλής του Podemos, Pablo Iglesias, ότι το Podemos είναι πρόθυμο να συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλιστές.

"Είπα (στον βασιλιά) ότι είμαστε διατεθειμένοι να συγκροτήσουμε κυβέρνηση αλλαγής με τους Σοσιαλιστές και (τους πρώην Κομμουνιστές) της Ενωμένης Αριστεράς", δήλωσε ο Iglesias μιλώντας σε δημοσιογράφους, τη στιγμή που η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, που δεν έδωσαν πλειοψηφία σε καμία πολιτική δύναμη.

"Η Ισπανία δεν θα πρέπει να περιμένει τον Rajoy. Είμαι έτοιμος για δουλειά», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Iglesias επισημαίνοντας πως , εντός της ημέρας, θα έχει συνάντηση με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών, Pedro Sánchez αλλά και με τον ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τέταρτου κόμματος Ciudadanos, Albert Rivera, έχει δηλώσει ότι το κόμμα του θα απόσχει στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

Την ερχόμενη Τετάρτη, ο βασιλιάς Felipe VI θα συναντηθεί και πάλι με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Από την ημέρα που θα δοθεί η πρώτη εντολή, θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση μέσα σε δύο μήνες. Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν πως η δημιουργία συνασπισμών θα είναι δύσκολη, με τους Σοσιαλιστές να αποκλείουν οποιαδήποτε συνεργασία με τον Rajoy, αλλά και με οποιοδήποτε κόμμα είναι υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Καταλονίας, όπως οι Podemos.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των Ισπανών ψηφοφόρων είναι αντίθετη σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Κυριακής.