Λαβρόφ: Η πολιτική περιορισμού της Ρωσίας συνεχίζεται. Οι σχέσεις με τη Δύση δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες

Λαβρόφ: Η πολιτική περιορισμού της Ρωσίας συνεχίζεται, είναι ώρα να τελειώνει
MOSCOW, RUSSIA - JANUARY 26: Russian Foreign Minister Sergei Lavrov speaks during his annual news conference at the Russian Foreign Minister building on January, 26, 2016, in Moscow, Russia. (Photo by Russian Foreign Ministry Press Ofice /Anadolu Agency/Getty Images)
MOSCOW, RUSSIA - JANUARY 26: Russian Foreign Minister Sergei Lavrov speaks during his annual news conference at the Russian Foreign Minister building on January, 26, 2016, in Moscow, Russia. (Photo by Russian Foreign Ministry Press Ofice /Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. εξακολουθούν να ακολουθούν μια επικίνδυνη πολιτική περιορισμού/ απομόνωσης της Ρωσίας, η οποία συμπεριλαμβάνει αύξηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όρους ισότητας και αμοιβαίου οφέλους.

«Η πολιτική περιορισμού της Ρωσίας συνεχίζεται, αν και είναι καιρός να τελειώνει και να μπαίνει στο αρχείο της ιστορίας» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Russia Today. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες.

«Οι συνάδελφοί μας στη Δύση λένε κάποιες φορές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ξανά “business as usual” με τη Ρωσία- και είμαι βέβαιος ότι αυτή η εκτίμηση είναι απόλυτα σωστή...Δεν μπορούμε να έχουμε “business as usual αφού έχουν προσπαθήσει να μας επιβάλουν συμφωνίες οι οποίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι δεν θα πλήξουν τα δικά μας...αυτό έχει τελειώσει πια» πρόσθεσε.

Η Μόσχα είναι έτοιμη για «στενή, εποικοδομητική συνεργασία» με τους δυτικούς εταίρους της, αλλά μόνο υπό όρους αμοιβαίου οφέλους και ισότητας, «χωρίς παρεμβάσεις σε εσωτερικά ζητήματα, με σεβασμό προς τα πρωταρχικά συμφέροντα της κάθε πλευράς» είπε ο Λαβρόφ.

Οι χώρες της Δύσης προσπαθούν ακόμα να αποκομίσουν μονομερή οφέλη, και επιδιώκουν ακόμα να «μας τιμωρήσουν επειδή ακολουθούμε μια ανεξάρτητη διεθνή πολιτική. Φυσικά, το λαμβάνουμε αυτό υπόψιν στις ενέργειές μας. Αλλά δεν είναι επιλογή μας» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε «μυωπική» την αύξηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα παρατηρεί από κοντά τη συγκέντρωση στρατιωτικής ισχύος σε γειτονικές χώρες. «Τώρα βλέπουμε την αντιπαραγωγική και επικίνδυνη πολιτική στις σχέσεις με τη Ρωσία, περιλαμβανομένης της αύξησης της στρατιωτικής ισχύος του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά μας και τη δημιουργία ευρωπαϊκών και ασιατικών τμημάτων μιας παγκόσμιας αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπόθεση Λιτβινένκο (με το πρόσφατο πόρισμα των βρετανικών αρχών), λέγοντας ότι σίγουρα θα επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Βρετανίας. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «βαριές κατηγορίες εναντίον της ρωσικής ηγεσίας χωρίς να παρουσιάζονται αποδείξεις...εάν ένας ικανός δικηγόρος αναλάμβανε την υπόθεση και ανέλυε τα γεγονότα και τις ανακοινώσεις των Βρετανών διαμορφωτών πολιτικής, θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για λίβελο».

Όσον αφορά στις σχέσεις με την Ε.Ε., τόνισε ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει την αποδυνάμωση της Ένωσης, πόσο μάλλον τη διάσπασή της. «Θέλουμε μια ενωμένη και ισχυρή Ε.Ε...αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε τις πρόσφατες εξελίξεις» σημείωσε, δίνοντας έμφαση στον ρόλο της Γερμανίας όσον αφορά στην ενότητα της Ε.Ε.

Σχετικά με τη συριακή κρίση, είπε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν μπορούν να είναι επιτυχείς χωρίς τη συμμετοχή των Σύριων Κούρδων. Ωστόσο, η απόφαση επ'αυτού – το αν προσκληθούν οι Κούρδοι – θα ληφθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Σταφάν ντε Μιστούρα, και η Μόσχα δεν θα υποβάλει βέτο. Οι Κούρδοι, συμπλήρωσε, αποτελούν το 15% του πληθυσμού της Συρίας και ζουν σε μια μεγάλης σημασίας περιοχή.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην κρίση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Κίεβο εκλαμβάνει τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ως άδεια να αγνοηθούν οι όροι των συμφωνιών του Μινσκ, καθώς και στην πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας στις 6 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν είναι σίγουρη ότι επρόκειτο όντως για δοκιμή θερμοπυρηνικής συσκευής. «Εάν η δοκιμή ήταν έκρηξη άλλης μιας “κανονικής” πυρηνικής συσκευής, τότε οι κυρώσεις όντως λειτουργούν», σημείωσε, ενώ τόνισε πως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην κορεατική χερσόνησο γενικότερα και ότι δεν γίνεται να γίνουν συζητήσεις όσον αφορά στην πυρηνική ασφάλεια στην περιοχή χωρίς τη συμμετοχή της Πιονγκγιάνγκ.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί να δεχτεί πίσω πρόσφυγες οι οποίοι πέρασαν στη Νορβηγία από τη Ρωσία, αναφερόμενος σε μια αντιπαράθεση σχετικά με 5.400 πρόσφυγες/ μετανάστες που το Όσλο θέλει να απελάσει. Σημειώνεται πως η νορβηγική κυβέρνηση έχει προβεί σε αυστηροποίηση των πολιτικών της όσον αφορά στους αιτούντες άσυλο, και σκοπεύει να στείλει πίσω αυτούς που πέρασαν τα σύνορα από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία είναι ασφαλής για αυτούς.

«Οι συζητήσεις είναι σχετικά με ανθρώπους που έφτασαν στη Ρωσία είτε για να εργαστούν εδώ είτε για να επισκεφθούν συγγενείς. Δεν είχαν δηλώσει τον πραγματικό τους σκοπό, τη διέλευση με προορισμό τη Νορβηγία. Αυτό σημαίνει ότι εσκεμμένα έδωσαν ψευδή στοιχεία σχετικά με τον σκοπό της επίσκεψής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. Για αυτό δεν τους θέλουμε πίσω στη Ρωσία».

Δημοφιλή