ΔΙΕΘΝΕΣ
27/01/2016 14:04 EET | Updated 27/01/2016 14:04 EET

Την απέλαση των μεταναστών που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα ενέκρινε η Γερμανία

ASSOCIATED PRESS
This photo taken with reflection on a metal handrail of the visitors tribune, German Chancellor Angela Merkel delivers her speech about the upcoming European Summit at the German parliament Bundestag in Berlin, Wednesday, Dec. 16, 2015. European leaders will meet in Brussels for a summit starting Thursday Dec. 17, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber)

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη, ένα σχέδιο νόμου με το οποίο θα επιτρέπεται η απέλαση των ξένων παραβατών ακόμη κι αν έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης με αναστολή, μια αλλαγή που αποφασίστηκε έπειτα από τις επιθέσεις οι οποίες έχουν αποδοθεί σε μετανάστες την 31η Δεκεμβρίου.

«Το σχέδιο νόμου προβλέπει πως οι ξένοι παραβάτες μπορούν να απελαθούν αν καταδικαστούν σε ποινή φυλάκισης ανεξάρτητα από το αν έχουν καταδικαστεί με αναστολή ή όχι», δήλωσε η κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τα αδικήματα και τα εγκλήματα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου είναι οι πράξεις βίας εναντίον ενός προσώπου, οι σεξουαλικές επιθέσεις και οι επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας. Αφορά επίσης πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για κλοπή και έχουν υποτροπιάσει.

Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης, ένα πρόσωπο που επωφελείται από το καθεστώς του πρόσφυγα μπορεί να το στερηθεί, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το περίγραμμα του οποίου είχε ανακοινωθεί την 12η Ιανουαρίου από τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Μία πρόταση με αυτό το πνεύμα είχε γίνει από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ λίγο μετά τα βίαια επεισόδια στην Κολωνία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που προκάλεσαν σοκ στους Γερμανούς. Περισσότερες από 1.000 μηνύσεις έχουν κατατεθεί από τις οποίες εκατοντάδες αφορούν σεξουαλικές επιθέσεις.

Οι γερμανικές αρχές έχουν δηλώσει πως σχεδόν το σύνολο των αδικημάτων και των εγκλημάτων αυτών διαπράχθηκαν από υπηκόους αραβικών χωρών, μεταξύ των οποίων και αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ένα αυξανόμενο τμήμα του πληθυσμού εμφανίζεται επικριτικό για την πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό, παρά την υπόσχεσή της να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές μέσω ευρωπαϊκών λύσεων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)