ΔΙΕΘΝΕΣ
05/01/2016 07:29 EET | Updated 05/01/2016 07:50 EET

Οργή στην Κολωνία για μπαράζ σεξουαλικών επιθέσεων τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς

Περίπου 1.000 άνδρες φέρονται να ενεπλάκησαν σε «μπαράζ» από δεκάδες επιθέσεις σεξουαλικής φύσης στην πόλη της Κολωνίας, στη Γερμανία, προκαλώντας την οργή της κοινής γνώμης και φέρνοντας την αστυνομία αντιμέτωπη με «πρωτοφανείς», όπως χαρακτηρίστηκαν, εγκληματικές πράξεις.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, τα περιστατικά αυτά καταγράφηκαν στο πλέον πολυσύχναστο σημείο της Κολωνίας, μεταξύ του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και του ιστορικού Καθεδρικού της Κολωνίας, παρουσιάζοντας «μια εντελώς νέα διάσταση εγκληματικών πράξεων».

Μέσα στο Σαββατοκύριακο καταγράφονταν ολοένα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων, μεταξύ των οποίων και ένας βιασμός. Μέχρι τη Δευτέρα είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 60 περιστατικά, ενώ οι αρχές αναμένουν αύξηση του αριθμού τους μέσα στις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ, πολλοί αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τις εμπειρίες τους σε τοπικά μέσα. Η 27χρονη Άννε, που γιόρταζε με φίλους την Πρωτοχρονιά στην Κολωνία, ανέφερε στην εφημερίδα Kölner Stadt Anzeiger: «Η πλατεία ήταν γεμάτη με άνδρες. Μόνο σποραδικά έβλεπε κανείς κάποιες φοβισμένες γυναίκες. Δεν μπορώ καν να περιγράψω την κατάσταση, απλά αισθανόμουν πολύ άβολα», λέει χαρακτηριστικά. Όπως περιγράφει, στη συνέχεια η κατάσταση παρεκτράπη, όταν άγνωστος την πλησίασε και άρχισε να την παρενοχλεί σεξουαλικά.

«Άραβες ή Βορειοαφρικανοί»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας Βόλφγκανγκ Άλμπερς το πλήθος εξαγριωμένων ανδρών, φαίνεται να είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες πολλοί εξ αυτών φαίνονταν «Άραβες, ή Βορειοαφρικανοί». 

Οι αρχές της πόλης βρίσκονται σε επιφυλακή, με τη νέα δήμαρχο Κολωνίας Ενριέτε Ρέκερ να συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο αναμένεται να παραστούν και εκπρόσωποι της δημοτικής και ομοσπονδιακής αστυνομίας. Η Ρέκερ, η οποία είχε πέσει θύμα επίθεσης με μαχαίρι τον προηγούμενο Οκτώβριο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, αποκάλεσε τις πράξεις αυτές «αποτρόπαιες», ενώ δεσμεύθηκε για τη λήψη άμεσων μέτρων προς ενίσχυση της ασφάλειας. Στο μεταξύ, στα κοινωνικά δίκτυα η αστυνομία έχει γίνει στόχος επικρίσεων στα κοινωνικά δίκτυα, με πολλούς χρήστες να κάνουν λόγο για συγκάλυψη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της TheLocal.de. η αστυνομία υποστηρίζει ότι πολλοί από τους φερόμενους δράστες ήταν γνωστοί εδώ και καιρό, και δεν πρόκειται για άρτι αφιχθέντες πρόσφυγες. Σημειώνεται πάντως ότι σε μία περίπτωση ομάδα περίπου 500 ανδρών, ηλικιών 15-35, συγκεντρώθηκαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό πριν αρχίσουν να ρίχνουν πυροτεχνήματα στους ανθρώπους που είχαν μαζευτεί στην περιοχή για τους εορτασμούς της έναρξης του νέου χρόνου. Η ενέργεια αυτή φαίνεται πως ήταν αντιπερισπασμός, καθώς ταυτόχρονα νεαροί εισήλθαν στο πλήθος, παρενοχλώντας σεξουαλικά γυναίκες και κλέβοντας πορτοφόλια. Αστυνομική επιχείρηση που ακολούθησε δεν είχε αποτελέσματα.

Από την πλευρά του και ο επικεφαλής του τμήματος της ομοσπονδιακής αστυνομίας στη Β. Ρηνανία - Βεστφαλία Άρνολντ Πλίκερτ χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες ενέργειες «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εφιστώντας την προσοχή όλων για ενδεχόμενο ξέσπασμα ενός νέου ρατσιστικού κύματος στη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι και στο Αμβούργο καταγράφηκαν το βράδυ της Πρωτοχρονιάς αντίστοιχα περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων γύρω από τον κεντρικά σημεία της πόλης, αν και σε μικρότερη κλίμακα.