ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/01/2016 13:17 EET | Updated 27/01/2016 13:39 EET

Σημαντικό βήμα για την ελληνοϊσραηλινή συνεργασία

Φωτογραφία αρχείου
Bloomberg via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Σημαντικό βήμα για την ελληνοϊσραηλινή συνεργασία αποτελεί η σημερινή διευρυμένη διμερής συνάντηση των δύο χωρών που διεξάγεται σήμερα στην Ιερουσαλήμ. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η ελληνική πλευρά είναι ότι πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στην Ιερουσαλήμ επικεφαλής κλιμακίου αποτελούμενου από εννέα υπουργούς. Υπογραμμίζεται ότι την Πέμπτη θα διεξαχθεί στη Λευκωσία η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Τα ζητήματα ασφάλειας θα αποτελέσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο και της διμερούς και της τριμερούς συνάντησης, όπως και η συνεργασία με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ θα υπάρξουν συνάντηση των πρωθυπουργών Τσίπρα και Νετανιάχου, αλλά και διμερείς συναντήσεις των ομόλογων υπουργών των δύο χωρών. Θα συζητηθούν ακόμη το Παλαιστινιακό, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις. Το απόγευμα θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες Ελλάδας – Ισραήλ.

Επισημαίνεται ότι μαζί με τον πρωθυπουργό στο Ισραήλ είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η υπουργός παρά τω πρωθυπουργό - κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Σημειώνεται πως ο Δ. Μάρδας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Παλαιστίνη, όπου θα συναντηθεί με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί Ισραήλ και Παλαιστίνη τον Νοέμβριο, και ότι προ μηνός η ελληνική Βουλή αναγνώρισε την Παλαιστίνη.

Την Πέμπτη, στη Λευκωσία, θα πραγματοποιηθεί η διευρυμένη συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου και εν συνεχεία η τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες η τριμερής θα αφορά την συνεργασία στους τομείς της διασυνδεσιμότητας, της ενέργειας (φυσικό αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ηλεκτρική ενέργεια), των μεταφορών, του τουρισμού, της επιστήμης και τεχνολογίας (με έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις - start ups), τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και τον ευρύτερο οικονομικό τομέα. Θα συζητηθούν ακόμη το Κυπριακό, ενώ θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για διαχείριση υδάτων

Επισημαίνεται ότι μαζί με τον πρωθυπουργό στο Ισραήλ είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η υπουργός παρά τω πρωθυπουργό - κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.