ΔΙΕΘΝΕΣ
28/01/2016 10:13 EET

Ακυρώθηκε επίσημο γεύμα Ροχανί-Ολάντ λόγω της άρνησης της Γαλλίας να μη σερβιριστεί κρασί

ERIC FEFERBERG via Getty Images
Iranian President Hassan Rouhani looks on during a meeting with the French Prime Minister on January 28, 2016 at the French employers association MEDEF headquarters in Paris. Rouhani arrived in France from Italy on the second leg of a trip signalling the dramatic rapprochement between Tehran and the European powers since the lifting of sanctions against the Islamic Republic. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG / AFP / ERIC FEFERBERG (Photo credit should read ERIC FEFERBERG/AFP/Getty Images)

Ακυρώθηκε το επίσημο γεύμα μεταξύ του Ιρανού προέδρου, Χασάν Ροχανί, και του Γάλλου ομόλογού του, Φρανσουά Ολάντ, που ήταν προγραμματισμένο για το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τον Independent, αιτία στάθηκε η άρνηση της Γαλλίας να εισακούσει το αίτημα του προέδρου του Ιράν να μην σερβιριστεί κρασί κατά την διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η Ιταλία, την οποία επισκέφτηκε ο Ροχανί την Δευτέρα, είχε καλύψει τα γυμνά αγάλματα στο Μουσείο Καπιτωλίου, ενώ δεν προσφέρθηκαν αλκοολούχα ποτά στα επίσημα δείπνα. Η συγκεκριμένη κίνηση είχε δεχτεί οξεία κριτική, με πολλούς να κατηγορούν το Ιράν για ψευδοπουριτανισμό, λόγω του μεγάλου αριθμού παραβατών που εκτελούνται στη μουσουλμανική χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές της Γαλλίας τόνισαν ότι το συγκεκριμένο αίτημα παραβίαζε τις γαλλικές αξίες και πρότειναν η συνάντηση των δύο ηγετών να λάβει χώρα το πρωί, ώστε το γεύμα να μην περιέχει αλκοόλ. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε, καθώς ένα επίσημο πρωινό γεύμα θεωρήθηκε «φθηνό» από την άλλη πλευρά.

Η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου έρχεται μετά την άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Ο Ροχανί έχει ήδη επισκεφτεί την Ιταλία, όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, τον Πάπα Φραγκίσκο και Ιταλούς επιχειρηματίες. Κατά την επίσκεψή του έκλεισε οικονομικές συμφωνίες ύψους 17 δισ. ευρώ, ενώ παρόμοιες συμφωνίες αναμενόταν να κλείσει και στη Γαλλία.