ΔΙΕΘΝΕΣ
26/01/2016 14:26 EET | Updated 27/01/2016 14:09 EET

Η Ιταλία καλύπτει τα γυμνά γλυπτά της λόγω επίσκεψης Ροχανί

Vatican Pool via Getty Images
VATICAN CITY, VATICAN - JANUARY 26: Pope Francis exchanges gifts with President of Iran Hassan Rouhani during a private audience at his private library in the Apostolic Palace on January 26, 2016 in Vatican City, Vatican. (Photo by Vatican Pool/Getty Images)

Η Ιταλία κάλυψε τα γυμνά αγάλματα στο Μουσείο Καπιτωλίου της Ρώμης, λόγω της επίσκεψης του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί στη χώρα. Σύμφωνα με το BBC, στα επίσημα γεύματα δεν προσφέρθηκε κρασί, ώστε να μην έρθει σε δύσκολη θέση ο ηγέτης του Ιράν.

Ο Ροχανί συνομίλησε στο Καπιτώλιο την Δευτέρα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, αλλά και με Ιταλούς επιχειρηματίες για το ενδεχόμενο οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Ιράν και Ιταλίας. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων υπογράφηκαν συμφωνίες ύψους 17 δισ. ευρώ μεταξύ Ιταλικών και Ιρανικών εταιρειών. Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρώπη και κυρίως η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία ήταν οι μεγαλύτεροι οικονομικοί σύμμαχοι του Ιράν πριν την επιβολή κυρώσεων.

Σήμερα, Τρίτη, ο Ιρανός πρόεδρος επισκέφτηκε το Βατικανό, όπου συνάντησε τον Πάπα Φραγκίσκο. Ο ποντίφικας τόνισε το ρόλο που διαδραματίζει το Ιράν στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στη Μέση Ανατολή, με τον Ρουχανί να δηλώνει ότι δεν θα επιτεθεί εναντίον καμίας χώρας, ούτε θα επέμβει στις αποφάσεις άλλων εθνών.

«Το Ιράν είναι η πιο ασφαλής χώρας στην περιοχή (της Μέσης Ανατολής», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος, τονίζοντας την σημασία της ανάπτυξης.

«Η ανεργία δημιουργεί μαχητές για τους τρομοκράτες», εξήγησε.

Η επίσκεψη του Ροχανί έρχεται μετά την άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Μετά την Ιταλία, αναμένεται να επισκεφτεί το Παρίσι, όπου θα συναντήσει τον Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με το BBC, η Γαλλία δεν είναι πρόθυμη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας και θα σερβίρει κρασί στα επίσημα δείπνα. Υπενθυμίζουμε ότι το Ιράν είναι ένα αυστηρό Ισλαμικό Κράτος που απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και την έκθεση του γυμνού σώματος.