ΔΙΕΘΝΕΣ
30/01/2016 15:45 EET | Updated 30/01/2016 15:45 EET

Μέρκελ: Οι πρόσφυγες θα πρέπει να γυρίσουν στις πατρίδες τους μετά τη λήξη των πολέμων σε Ιράκ και Συρία

Anadolu Agency via Getty Images
BERLIN, GERMANY - JANUARY 29: Chancellor of Germany Angela Merkel gestures during a joint press conference with Prime Minister of Italy Matteo Renzi (not seen) at German Federal Chancellery in Berlin, Germany on January 29, 2016. (Photo by Mehmet Kaman/Anadolu Agency/Getty Images)

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα, Σάββατο, ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω στις χώρες τους μόλις λήξει ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ.

«Πρέπει να πούμε στους ανθρώπους ότι αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση διαμονής και περιμένουμε ότι, όταν επιστρέψει η ειρήνη στη Συρία, όταν το Ισλαμικό Κράτος κατατροπωθεί στο Ιράκ, θα πάτε πίσω στις χώρες σας γνωρίζοντας ότι έχετε νικήσει», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι το 70% των προσφύγων από την πρώην Γιουγκοσλαβία που έφυγαν στη Γερμανία την δεκαετία του 1990 έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δέχεται μεγάλες πιέσεις να μειώσει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, με τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας να απειλεί την κυβέρνηση ότι θα καταφύγει στα δικαστήρια εάν δεν μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση της Insa, το 40% των Γερμανών επιθυμούν την παραίτηση της καγκελαρίου, λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2015 το περιοδικό TIME επέλεξε την Μέρκελ ως πρόσωπο της χρονιάς, χαιρετίζοντας την ικανότητά της «να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που παρουσιάσθηκαν στην Ευρώπη σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς».