ΔΙΕΘΝΕΣ
03/02/2016 14:14 EET | Updated 03/02/2016 14:14 EET

ΠΟΥ: Να διερευνηθεί το κρούσμα ιού Ζίκα που ενδέχεται να μεταδόθηκε μέσω σεξουαλικής επαφής

ASSOCIATED PRESS
A blood samples from pregnant women are analyzed for the presence of the Zika virus, at Guatemalan Social Security maternity hospital in Guatemala City, Tuesday, Feb. 2, 2016. According to Guatemalan health authorities, the country does not have any confirmed case of pregnant women infected by Zika virus. The virus is suspected to cause microcephaly in newborn children. There is no treatment or vaccine for the mosquito-borne virus, which is in the same family of viruses as dengue. (AP Photo/Mois

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζητεί να διερευνηθεί πλήρως το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το οποίο σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του Ντάλας στο Τέξας μεταδόθηκε μέσω σεξουαλικής επαφής. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση επιβεβαιώνει παλαιότερες θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες ο ιός, ο οποίος προκαλεί μικροκεφαλίωση και άλλες παραμορφώσεις στα έμβρυα, μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

«Καταλαβαίνουμε την ανησυχία. Αυτό (το περιστατικό) πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο για να καταλάβουμε τις συνθήκες και πόσο πιθανή είναι μια μετάδοση μέσω σεξουαλικής επαφής, αλλά και το κατά πόσο άλλα σωματικά υγρά εμπλέκονται στη μετάδοση», τόνισε ο Gregory Hartl, εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Δελτίο Τύπου για το πρώτο κρούσμα του Ζίκα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανέφερε ότι «ασθενής μολύνθηκε από τον ιό αφού ήλθε σε σεξουαλική επαφή με μία γυναίκα που είχε νοσήσει κι είχε επιστρέψει από μια χώρα όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού».

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η επικεφαλής του Οργανισμού, Μάργκαρετ Τσαν, είχε χαρακτηρίσει τον ιό απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι ειδικοί προβληματίζονται για το γεγονός ότι ο ιός μεταδίδεται πολύ γρήγορα και σε περιοχές μακρινές από την αρχική εστία με καταστροφικές συνέπειες. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και ο ΠΟΥ κατέταξε τον ιό Ζίκα στην ίδια κατηγορία προβληματισμού με τον Έμπολα.