ΔΙΕΘΝΕΣ
03/02/2016 09:14 EET | Updated 03/02/2016 09:14 EET

Γιούνκερ: Δεν πάλεψα να αποφύγω έξοδο της Ελλάδας το ευρώ για να επιτρέψω την έξοδό της από τη Σένγκεν

FREDERICK FLORIN via Getty Images
European Commission President Jean-Claude Juncker attends a debate on the priorities and challenges of the incoming Dutch Council Presidency at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on January 20, 2016. European Commission chief Jean-Claude Juncker, European Parliament head Martin Schulz and Netherlands Premier Mark Rutte hold press conference on EU programme for the next six months under the Dutch presidency. / AFP / FREDERICK FLORIN (Photo credit should read FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images)

« Δεν πάλεψα να αποφύγω έξοδο της Ελλάδας το ευρώ για να επιτρέψω την έξοδό της από τη Σένγκεν» δήλωσε κατηγορηματικά και με έμφαση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την ομιλία του σήμερα Τετάρτη στο ευρωκοινοβούλιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 18 19 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Γιούνκερ συνέχισε την ομιλία του λέγοντα πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε τόσο εύκολα τις αναρίθμητες πράξεις αλληλεγγύης των Ελλήνων ή τις ζωές των προσφύγων που έσωσε η Ελληνική Ακτοφυλακή».

Ωστόσο ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και στις σοβαρές ελλείψεις που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και επεσήμανε την ανάγκη να διορθωθούν διευκρινίζοντας όμως πως το ζήτημα δεν είναι να απομονωθεί η χώρα.

«Καμία απομόνωση» είπε και συνέχισε λέγοντας δεν πρέπει να στιγματίζονται οι Έλληνες, που βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση λόγω του προσφυγικού, αλλά να βοηθηθεί η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να αντιμετωπιστούν οι όποιες ελλείψεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

«Αυτό ακριβώς είναι που έχει πετύχει η Κομισιόν» είπε αναφερόμενος στη βοήθεια που έχει προσφέρει προς τη χώρα μας με τα διαδικαστικά αλλά και στο ρόλο της Frontex που βοηθά στην καταγραφή και ταυτοποίηση των «μεταναστών» στην πΓΔΜ όπως την αποκάλεσε.

Αλλά οι προσπάθειες της Ελλάδας θα είναι αποδυναμωμένες, εάν και τα άλλα κράτη μέλη δεν εφαρμόζουν τους κανόνες και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τα ζητήματα της μετεγκατάστασης και των hot spots.

To θέμα είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για τη Σένγκεν, είπε και πρόσθεσε: «Σώζουμε τη Σένγκεν, εφαρμόζοντας τους κανόνες της Σένγκεν. Σώζουμε τη Σένγκεν εφαρμόζοντάς τη».

Η σωστή λειτουργία του μηχανισμού της Σένγκεν είναι το ζητούμενο και η προτεραιότητα της Κομισιόν είπε ο κ. Γιούνκερ και τόνισε πως ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι να τιμωρεί εκεί που εντοπίζονται ελλείψεις, αλλά να δρα γρήγορα και διορθωτικά,διευκρινίζοντας πως η Κομισιόν κινείται σε αυτή την οδό με την οικονομική στήριξη και την ενίσχυση μεταξύ άλλων της Frontex.

Επίπλεον ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει στην καλύτερη εφαρμογή των διμερών συμφωνιών σχετικά με την πολιτική επαναπροώθησης.

Ακόμη έκανε λόγο για τη δέσμευση της ΕΕ προς την Τουρκία αναφορικά με το πακέτο των 3 δισ. ευρώ προς τη γείτονα για εμάς χώρα προκειμένου να μπορέσει να ελέγξει τις προσφυγικές ροές και να στεγάσει αυτούς που φτάνουν εκεί από τις εμπόλεμες ζώνες.

Η ομιλία του Γιούνκερ στα γαλλικά