Στο Eurogroup η διαπραγμάτευση: Τα σενάρια και αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Στο Eurogroup η διαπραγμάτευση: Τα σενάρια και αλλαγές στο Ασφαλιστικό
Sooc

Στο τραπέζι του Eurogroup μεταφέρεται σήμερα, Πέμπτη, η κρίσιμη διαπραγμάτευση διαρκείας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος στα πολλά ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης του ελληνικού Μνημονίου.

Αν και οριστικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα περιμένει να εκτιμήσει δια ζώσης τις προθέσεις των ομολόγων.

Πλέον στην κυβέρνηση εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η αξιολόγηση δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή των τεσσάρων επικεφαλής στην Αθήνα και σίγουρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε ενα νέο θρίλερ.

Αυτό αναμένεται να πει άλλωστε σήμερα και ο κ. Τσακαλώτος στους ομολόγους του, καθώς θα επιχειρήσει να τους διαβεβαιώσει ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να βρεθεί κοινός τόπος στα ανοιχτά ζητήματα, θέτοντας ωστόσο τα «πολιτικά όρια» που βάζει η Ελληνική πλευρά.

Βάση συζήτησης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών θα είναι η ενδιάμεση έκθεση που συνέταξαν οι τέσσερις επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών μετά την ολιγοήμερη παραμονή τους στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά ο κ. Τσακαλώτος θα ενημερωθεί επίσημα για τις θέσεις και τις προθέσεις των δανειστών, προκειμένου η κυβέρνηση να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα της.

Σενάρια και αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Ήδη στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν το ενδεχόμενο «καλλωπισμού» της αρχικής πρότασης για το Ασφαλιστικό που παρουσίασε στους δανειστές. Ενδεικτικό είναι ότι εδώ και ημέρες η Αθήνα φαίνεται πως έχει αποδεχθεί να μειώσει από το 1,5% στο 1% την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Και σε αυτό τον τομέα βέβαια η κυβέρνηση έχει βάλει «νερό στο κρασί της», καθώς στα σενάρια που επεξεργάζεται προβλέπεται η μείωση ακόμα και των κύριων συντάξεων για ποσά που ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ, προκειμένου να ικανοποιήσει μια από τις απαιτήσεις των θεσμών.

Αντίστοιχα φαίνεται πως στο οικονομικό επιτελείο έχουν αποδεχθεί ότι οι επικουρικές συντάξεις δεν μπορούν να διασωθούν στο σύνολο τους και εξετάζουν το ενδεχόμενο περικοπής από 2% έως 15% των επικουρικών συντάξεων άνω των 150-170 ευρώ, μείωσης 20% των εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και μείωσης έως 40% των μερισμάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου.

Ωστόσο η βασική διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών παραμένει, καθώς οι θεσμοί αμφισβητούν τη βασική «αρχιτεκτονική» της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού συστήματος, η οποία για την κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η αύξηση εισφορών, ενώ για τους δανειστές η περικοπή δαπανών, δηλαδή συντάξεων.

Όλα ανοιχτά

Ανοιχτά μέτωπα βέβαια δεν υπάρχουν μόνο στο Ασφαλιστικό, αλλά και στα δημοσιονομικά με τους δανειστές να επιμένουν στην λήψη επιπλέον μέτρων τουλάχιστον 4-6δις ευρώ την τριετία 2016-2018 και την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν σε συνδυασμό με την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού θα κλείσουν τις δημοσιονομικές «τρύπες».

Διαφορές υπάρχουν και στο φορολογικό με τους θεσμούς να εκφράζουν αντιρρήσεις σε σχέση με την πρόταση της κυβέρνησης για υψηλό συντελεστή 50% σε εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, στα εργασιακά που το ΔΝΤ επιμένει στις ομαδικές απολύσεις και την περαιτέρω ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας και βέβαια την πλήρη απελευθέρωση πώλησης των κόκκινων δανείων, με μόνη εξαίρεση όσους δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια χθες, Τετάρτη, έγινε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, του υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.) και των διοικήσεων των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης έγινε γνωστό ότι υπήρξε συμφωνία για τη διαπραγματευτική γραμμή στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα στην εξαίρεση από την πώληση σε τρίτους συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον να προβούν σε πωλήσεις δανείων και συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν, από μέρους των τραπεζών, οι διαδικασίες ρύθμισης των δανείων με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

Δημοφιλή