Διεθνής συμφωνία για «παύση των εχθροπραξιών» στη Συρία. Δεν σταματούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί

Διεθνής συμφωνία για «παύση των εχθροπραξιών» στη Συρία. Δεν σταματούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί
U.S. Secretary of State John Kerry, right, and Russian Foreign Minister Sergey Lavrov arrive for a news conference after the International Syria Support Group (ISSG) meeting in Munich, Germany, Friday, Feb. 12, 2016. (AP Photo/Matthias Schrader)
U.S. Secretary of State John Kerry, right, and Russian Foreign Minister Sergey Lavrov arrive for a news conference after the International Syria Support Group (ISSG) meeting in Munich, Germany, Friday, Feb. 12, 2016. (AP Photo/Matthias Schrader)
ASSOCIATED PRESS

Οι διεθνείς δυνάμεις συμφώνησαν την Παρασκευή σε «παύση των εχθροπραξιών» στη Συρία μέσα σε μία εβδομάδα και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αποκλεισμένες συριακές πόλεις, αλλά δεν κατάφεραν να επιτύχουν συμφωνία για πλήρη κατάπαυση του πυρός ή τέλος στους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Όπως αναφέρει το Reuters, μετά από μαραθώνια συνάντηση στο Μόναχο με στόχο την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών που κατέρρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα, οι διεθνείς δυνάμεις, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και άλλες χώρες διαβεβαίωσαν ότι είναι αποφασισμένες για την επίτευξη πολιτικής λύσης/ μετάβασης όταν βελτιωθεί η κατάσταση επί του πεδίου.

Σε συνέντευξη τύπου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, αναγνώρισε ότι η συνάντηση του Μονάχου είχε ως αποτέλεσμα δεσμεύσεις μόνο «στα χαρτιά».

«Αυτό που πρέπει να δούμε μέσα στις επόμενες ημέρες είναι πράξεις επί του πεδίου» είπε, προσθέτοντας πως «χωρίς πολιτική μετάβαση, δεν είναι δυνατή η επίτευξη της ειρήνης» και χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «φιλόδοξο».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, τονίζοντας ότι η παύση των εχθροπραξιών δεν ισχύει για το Ισλαμικό Κράτος (ISIS/ Daesh) και το Μέτωπο Αλ Νόσρα, που πρόσκεται στην Αλ Κάιντα. Υπενθυμίζεται πως οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους ελέγχουν μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.

Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες- σύμμαχοί τους υποστηρίζουν ότι λίγες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έχουν στοχεύσει αυτές τις οργανώσεις, τη στιγμή που οι περισσότερες έχουν πλήξει ομάδες της αντιπολίτευσης που χαίρουν της στήριξης της Δύσης και επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης Άσαντ.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα αρχίσουν εκ νέου στη Γενεύη το συντομότερο δυνατόν και ότι όλες οι πλευρές της συριακής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να συμμετάσχουν. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η παύση των εχθροπραξιών θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Ωστόσο, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ, τόνισε ότι για να μπει ένα τέλος στις συγκρούσεις είναι απαραίτητο να σταματήσουν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, που υποστηρίζουν την προέλαση του συριακού στρατού εναντίον της αντιπολίτευσης.

Η συριακή αντιπολίτευση υποδέχτηκε θετικά το σχέδιο των διεθνών δυνάμεων την Παρασκευή, ωστόσο προειδοποίησε ότι πρέπει να αποδειχθεί ότι η συμφωνία έχει αποτελέσματα πριν εισέλθει σε πολιτικές συνομιλίες με εκπροσώπους της κυβέρνησης στη Γενεύη.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, ο συριακός στρατός, με ρωσική αεροπορική υποστήριξη, προελαύνει προς το Χαλέπι. Οι εν λόγω κινήσεις απειλούν να αποκλείσουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε τμήματα της πόλης υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Ειδική ομάδα εργασίας με επικεφαλής τη Ρωσία και τις ΗΠΑ θα δουλέψει πάνω στη στην εφαρμογή της συμφωνίας , μέσω επαφών με τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία. Σύμφωνα με το BBC, κάποιοι διπλωμάτες εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την επιτυχία της συμφωνίας, λέγοντας ότι «δεν αξίζει καν το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένη».

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς θα δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα όλων των πλευρών που εμπλέκονται στην υπόθεση του συριακού εμφυλίου, εντός και εκτός της χώρας.

Δημοφιλή