ΔΙΕΘΝΕΣ
22/02/2016 06:56 EET | Updated 22/02/2016 06:56 EET

Εντοπίστηκε το επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό που είχε κλαπεί στο Ιράκ

radioactivity on a suitcase
Riou via Getty Images
radioactivity on a suitcase

Πλησίον ενός βενζινάδικου στην πόλη Zubair εντοπίστηκε το «εξαιρετικά επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό» που είχε κλαπεί από αποθήκη της εταιρείας πετρελαίων Weatherford στο Ιράκ, ανέφερε την Κυριακή εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ameer Ali.

Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε αποκαλυφθεί ότι το φθινόπωρο του 2015 είχε εξαφανιστεί από αποθηκευτικό χώρο μεγάλης εταιρείας στην Basra ένα επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό που χρησιμοποιούσε η εταιρεία παραγωγής πετρελαίου για τον εντοπισμό ελαττωμάτων στις σωληνώσεις των εγκαταστάσεων. Το συγκεκριμένο περιστατικό είχε δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι το υλικό είχε καταλήξει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κάποιος περαστικός εντόπισε ύποπτη βαλίτσα κοντά σε βενζινάδικο της πόλης Zubair, 15 χλμ από την Basra, και αμέσως ειδοποίησε τις αρχές. Σύντομα αποκαλύφθηκε ότι η βαλίτσα αυτή περιείχε το επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό, το οποίο ήταν άθικτο. Κανείς δεν γνωρίζει πως το υλικό βρέθηκε σε εκείνο το σημείο, ενώ οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος μόλυνσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υλικό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμα και θάνατο σε όποιον μείνει κοντά του για μερικά λεπτά ή ώρες.