Επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό εκλάπη στο Ιράκ. Φόβοι ότι βρίσκεται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους

Επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό εκλάπη στο Ιράκ. Φόβοι ότι βρίσκεται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους
radioactivity on a suitcase
radioactivity on a suitcase
Riou via Getty Images

Το Ιράκ αναζητά ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό που κλάπηκε πέρυσι, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος που επικαλείται το Reuters. Αξιωματικοί της Ασφάλειας του Ιράκ φοβούνται ότι το υλικό μπορεί να πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Η κλοπή έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2015. Το υλικό φυλασσόταν σε προστατευτική θήκη σε αποθηκευτικό χώρο που ανήκε σε αμερικανική εταιρεία πετρελαίων Weatherford κοντά στη ιρακινή πόλη Βασόρα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν μπόρεσε να σχολιάσει το περιστατικό για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters.

H Weatherford ανακοίνωσε ότι δεν είναι υπεύθυνη για την κλοπή: «Δεν έχουμε στην κατοχή μας, χειριζόμαστε ή έχουμε υπό έλεγχο τα υλικά ή την αποθήκη όπου τα υλικά φυλάσσονται».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο υλικό χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ελαττωμάτων στους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου και ανήκει στην εταιρεία SGS Turkey που έχει βάση την Κωνσταντινούπολη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής δήλωσε ότι γνωρίζει το περιστατικό, όμως δεν έχει πληροφορίες που δείχνουν ότι το υλικό βρίσκεται στα χέρια τρομοκρατικής οργάνωσης.

Δημοφιλή