ΔΙΕΘΝΕΣ
23/02/2016 15:02 EET | Updated 23/02/2016 15:14 EET

Η επιτυχία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εξαρτάται από τη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας, δηλώνει ο επικεφαλής της Συμμαχίας

ASSOCIATED PRESS
NATO Secretary General Jens Stoltenberg answers media questions during a joint press conference after his meeting with Albanian Prime Minister Edi Rama, not pictured, in Tirana, Albania, Thursday, Dec. 10, 2015. NATO Secretary General Jens Stoltenberg arrive in Tirana on a one day official visit. (AP Photo/Hektor Pustina)

Διευκρινίσεις για το ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έδωσε το βράδυ της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως η επιτυχία του όλου εγχειρήματος εξαρτάται από τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία και τη Frontex.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος έστειλε επιστολή στον κ. Στόλτεμπεργκ στην οποία του ζητούσε την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, παρεμβαίνοντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής και αναφερόμενος στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Συμμαχία στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, διευκρίνησε ότι δεν συνίσταται στην αναχαίτιση πλοίων και στη σύλληψη ανθρώπων, αλλά στην υποβοήθηση του έργου των ακτοφυλακών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της FRONTEX.

Σημείωσε δε, πως θα πρόκειται κυρίως για την παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με την αναγνώριση και την παρακολούθηση σκαφών που πλέουν στην περιοχή.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σημείωσε ωστόσο πως αν πλοία της Συμμαχίας εντοπίζουν στη θάλασσα ανθρώπους που κινδυνεύουν θα τους διασώζουν όπως επιβάλλει το διεθνές Δίκαιο. Αν οι άνθρωποι αυτοί απέπλευσαν από την Τουρκία θα επιστρέφουν στις τουρκικές ακτές, όπως έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, ανέφερε στη συνέχεια ο Στόλτεμπεργκ.

Συνεχίζοντας ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη FRONTEX.

Σημείωσε πως δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ ενώ η Τουρκία δεν είναι, ο ρόλος του ΝΑΤΟ συνίσταται μεταξύ άλλων και στο να γεφυρώσει αυτό το κενό.

Ο Στόλτεμπεργκ τόνισε ότι η απόφαση συνεργασίας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής FRONTEX με το ΝΑΤΟ είναι από πολιτικής απόψεως πολύ σημαντική και προέβλεψε ότι η συμβολή του ΝΑΤΟ θα εκφραστεί με τη συμμετοχή δύο ως πέντε πλοίων.

Επισήμανε πως υπάρχουν στην παρούσα φάση ανοιχτά θέματα, δήλωσε όμως πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και η Τουρκία στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού πρέπει και μπορούν να συνεργαστούν.

Ανέφερε δε πως αυτό συνέβη κατά την τελευταία υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου Ελλάδα και Τουρκία υπερψήφισαν την εμπλοκή της Συμμαχίας στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Καταλήγοντας ο Στόλτεμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να αστυνομεύσει το Αιγαίο και ότι στόχος του είναι μεταξύ άλλων να βοηθήσει τις τουρκικές αρχές στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στα σύνορα όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με τη Συρία, όταν αυτά ανοίξουν.

Αναφερόμενος τέλος στη συμβολή της Τουρκίας στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της προερχόμενης από το Ισλαμικό Κράτος τρομοκρατίας, την χαρακτήρισε θετική, ενώ σε σχέση με το κυπριακό εξέφρασε την ελπίδα να έχουν αυτή τη φορά θετική έκβαση οι εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)