ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/02/2016 02:36 EET | Updated 24/02/2016 02:36 EET

Ο προϋπολογισμός στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων. Τέθηκε το θέμα του προσφυγικού

Sooc

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού μπήκε στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων από την πρώτη ημέρα παρουσίας τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Οι τεχνοκράτες των δανειστών ζήτησαν πλήρη στοιχεία για την πορεία εσόδων και δαπανών, προκειμένου να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία που θα χρειαστούν οι επικεφαλής προκειμένου να οριστικοποιήσουν το ύψος του δημοσιονομικού κενού.

Παράλληλα ζήτησαν να τους δοθούν και ποσοτικοποιημένες οι προτάσεις της κυβέρνησης που έκανε σε αγρότες και επιστήμονες, προκειμένου να δουν το «κόστος» και να ενημερώσουν τους υπολογισμούς που είχαν γίνει την τελευταία φορά για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της Ασφαλιστικής μεταρρύθμισης την οποία προτείνει η Ελληνική πλευρά. 

Αυτά τα στοιχεία θα προστεθούν στις εκτιμήσεις που έχουν κάνει οι δανειστές, προκειμένου να ξεκινήσουν οι επικεφαλής τη διαπραγμάτευση, έχοντας διαμηνύσει εξ αρχής ότι για να καταστεί βιώσιμο το Ασφαλιστικό η μεταρρύθμιση θα πρέπει να βασιστεί στην περικοπή δαπανών και λιγότερο στην αύξηση των εσόδων.

Ενδιαφέρον έδειξαν και για τα έσοδα που έχουν εγγραφεί στο Μνημόνιο από το τέλος 0,05 ευρώ ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Ήδη η κυβέρνηση έχει αλλάξει το χρονικό στόχο είσπραξης του τέλους από μηνιαίο σε τριμηνιαίο, προκειμένου να εισπράξει τα 200εκατ ευρώ που έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή έχει προκαλέσει ανησυχία στο στρατόπεδο των δανειστών, γεγονός που φάνηκε και από τη σπουδή που έδειξαν για το θέμα τα τεχνικά κλιμάκια. 

Οι τεχνοκράτες ζήτησαν ενημέρωση και για την επέκταση της συμμετοχής του Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ από τις παιχνιδομηχανές (VLTs), για την οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό προσδοκώμενα έσοδα 100 εκατ. ευρώ. Και σε αυτό το μέτωπο όμως δεν έχει εισπραχθεί ακόμα ούτε ευρώ, αυξάνοντας τις απώλειες εσόδων (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) στα 300 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν τα τεχνικά κλιμάκια για τα σχέδια που κάνει η κυβέρνηση στο μέτωπο του φορολογικού. Οι τεχνοκράτες ρώτησαν σχετικά με τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τη φορολόγηση των αγροτών, από την οποία θα πρέπει να έρθουν στα Δημόσια Ταμεία επιπλέον 100εκατ ευρώ. Και εδώ οι δανειστές ήταν ενήμεροι για τις προτάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση με τις οποίες υπόσχεται καλύτερη φορολογική μεταχείριση των αγροτών για να τους πείσει να αποχωρήσουν από τα μπλόκα.

Και το προσφυγικό

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβερνητικά στελέχη έθεσαν στα τεχνικά κλιμάκια θέμα προσφυγικών ροών, καθώς όπως τους επισήμαναν θα υπάρξει αντίκτυπο στις δαπάνες του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα οι ίδιοι παράγοντες μίλησαν και για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον τουρισμό των νησιών που δέχονται το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και προσφύγων. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συμψηφίσει το προσφυγικό με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ωστόσο εκτιμά ότι θα πρέπει να υπολογιστεί στις συζητήσεις που θα γίνουν για το ύψος του δημοσιονομικού κενού και τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί. 

Ανοιχτή η ημερομηνία επιστροφής

Και σήμερα όπως και τις επόμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να συνεχίσουν τον έλεγχο όλων των εκκρεμοτήτων που άφησαν πίσω τους οι δανειστές, προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα για την πορεία του προγράμματος και να ενημερώσουν τους θεσμούς που εκπροσωπούν. 

Ωστόσο η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών παραμένει ακόμα ανοιχτή, τουλάχιστον μέχρι να έχουν πλήρη ενημέρωση από τους τεχνοκράτες που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα ότι υπάρχει πρόοδος στα θέματα που άφησαν σε εκκρεμότητα κατά την τελευταία τους επίσκεψη.