ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24/02/2016 15:39 EET | Updated 24/02/2016 18:20 EET

Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή: Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό πριν την Σύνοδο Κορυφής

SOOC

Πυρά κατά της Αυστρίας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής με αφορμή το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού, ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Μαρτίου προκειμένου η Ελλάδα να έχει μία κοινή γραμμή. Επίσης έστειλε σαφές μήνυμα προς την ΕΕ ότι δεν πρόκειται να δεχτεί από εδώ και στο εξής παρόμοιες κινήσεις και άφησε αιχμές για την μέχρι τώρα διαχείριση του προσφυγικού.

«Είμαι αναγκασμένος να αρχίσω την παρέμβαση μου από το μεγάλο θέμα των ημερών που είναι η προσφυγική κρίση και την αδυναμία διαχείρισης αυτής της κρίσης από την ΕΕ», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Μέχρι στιγμής η διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ είναι απογοητευτική. Φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί μας κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν κανόνες. Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές μας συμφωνίες είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν συμφωνίες».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα των κοινών κανόνων και «ξαφνικά σήμερα η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι κάτι που αφορά μάλλον ορισμένους».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης πως «είναι ντροπή για την ΕΕ να αποφασίζον οι ηγέτες της Συνόδου Κορυφής και αργότερα οι αποφάσεις αυτές να ακυρώνονται από κάποιες παρασυνάξεις και τους επικεφαλής της αστυνομίας κρατών όχι μόνο μελών της ΕΕ αλλά και εκτός ΕΕ».

Σε ότι αφορά την Αυστρία ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι απαράδεκτο να συγκαλεί παρασυσκέψεις για το προσφυγικό και τόνισε πως είναι «κοινή ομολογία πως η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την μέγιστη δυνατή συνεργασία».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από τους εταίρους μας να συμπεριφέρονται υπεύθυνα όπως ακριβώς υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε και εμείς. Πρέπει να απαιτήσουμε άμεσα να εφαρμοστούν το σύνολο όσων συμφωνήθηκαν. Από εδώ και στο εξής δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτά», υποστήριξε ακόμη ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«'Η θα βρισκόμαστε σε μία ένωση που όλοι θα τους τηρούμε ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του αγνοώντας τις συνέπειες».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες εάν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμελισμός των βαρών και της ευθύνης στα κράτη μέλη», ανέφερε ακόμη.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν και ήμασταν οι πρώτοι που υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις, μας αυτό που δεν πρόκειται να κάνουμε είναι να αποδεχτούμε στη χώρα μας σαν μια αποθήκη ψυχών.

«Δεν πρόκειται να ανεχτούμε ότι μια σειρά από χώρες όχι μόνο θα χτίζουν φράχτες αλλά δεν θα δέχονται να φιλοξενήσουν ούτε ένα πρόσφυγα», ανέφερε,

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην οποία διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη στάση της Αυστρίας, τονίζοντας ότι «δεν γίνεται να συμφωνούμε ομόφωνα σε κάποια πράγματα πριν από πέντε μέρες και ύστερα να μην εφαρμόζονται».

Η απάντηση της Α. Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να διαβεβαιώσει ότι η ίδια θα ασκήσει πιέσεις και στην Αυστρία και την Τουρκία.

Σύγκλιση έκτακτου Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως θα ζητήσει την σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Μαρτίου.

«Προφανώς πριν φύγω για την έκτακτη σύνοδο κορυφής θα ζητήσω τη σύγκλιση του έκτακτου συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ύπαρξη η μέγιστη δυνατή συναίνεσή για τη θέση της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής».

«Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να σηκώνουν φράχτες και να ρίχνουν όλο το βάρος σε μία χώρα να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Να αποφύγουμε την επιστροφή της Ευρώπης σε σκοτεινές εποχές που νομίζαμε ότι είχαν παρέλθει».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως έχει ήδη μιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά και σημείωσε πως είναι στη διάθεση και των άλλων πολιτικών αρχηγών να τους ενημερώσει.

Για τους αγρότες

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή, είπε ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών να διεκδικούν δικαιώματα, και επισήμανε ότι τα κίνητρα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αφορούσαν την τήρηση της νομιμότητας.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι σε τέτοιες συνθήκες με πολίτες να κινητοποιούνται «οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα προβλήματα λύνονται καλύτερα με πειθώ.

Από την άλλη, τόνισε ότι «όταν κάποιοι μας κουνούν το δάχτυλο και απειλούν με κλείσιμο συνόρων, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», αναφερόμενος, ευθέως, όπως τόνισε, στον Προμαχώνα.

Τόνισε ότι κάθε αγώνας πρέπει να έχει μαζί του το κοινωνικό σύνολο και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας και οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να είναι εναντίον της χώρας και του κοινωνικού συνόλου.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε, επίσης, τους κινητοποιημένους αγρότες σε συνέχιση του διαλόγου.

«Αν δεν επανεκκινήσουμε την οικονομία και δεν αυξήσουμε την παραγωγή δεν θα βγούμε από την κρίση», είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως γι αυτό ο αγροτικός τομές πρέπει να είναι προτεραιότητα μας.

Αναφέρθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που κάνουν οι αγρότες και στη πρόταση που κατέθεσε για να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο η οικονομική στενότητα.

«Δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα υψηλά εισοδήματα των αγροτών που είναι στο 5%», ανέφερε και τόνισε ότι «θα προστατέψουμε το 95% των αγροτών με τα χαμηλά εισοδήματα». Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε επίσης πως αύριο Πέμπτη θα συναντηθεί και με αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας .

ΝΔ: «Έχει κάνει το ψέμα δεύτερη φύση του»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ επιτίθεται στον πρωθυπουργό και αναφέρει πως «έχει κάνει το ψέμα δεύτερη φύση του».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι ο κ.Τσίπρας για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων και τον κατηγορεί ότι την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει δραματικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, εκείνος επιλέγει το δρόμο του διχασμού, της συκοφαντίας και της λασπολογίας.

«Και όλα αυτά ενώ μόλις σήμερα το πρωί ζητούσε συνεννόηση από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της εκτός ελέγχου κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό», συνεχίζει η ανακοίνωση τη ΝΔ.

Προσθέτει επίσης πως ο πρωθυπουργός επιτίθεται ανοίκεια εναντίον του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο οποίος εδώ και ένα μήνα αναλαμβάνει συνεχείς πρωτοβουλίες, εντός και εκτός Ελλάδας, ενίσχυσης της χώρας απέναντι στο εθνικό ζήτημα του προσφυγικού.

«Από τη μια ζητά συναίνεση και από την άλλη υβρίζει. Είναι ο Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ της πολιτικής. Αποκορύφωμα της απαράδεκτης αυτής στάσης του είναι ότι χρησιμοποίησε σήμερα στη Βουλή ως δήθεν αποδεικτικό των θέσεων του μια επιστολή η οποία λέει τα αντίθετα από αυτά που ισχυρίστηκε», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Συγγρού.

Διαβάστε επίσης: