ΔΙΕΘΝΕΣ
27/02/2016 15:12 EET | Updated 27/02/2016 18:48 EET

Εκλογές Ιράν: Ραφσαντζανί και Ροχανί εκλέγονται πρώτοι στη Συνέλευση των Ειδικών

Scott Peterson via Getty Images
TEHRAN, IRAN - FEBRUARY 26: Iranians line up in long lines to vote in key elections for Parliament and the Assembly of Experts in Tehran, Iran, on February 26, 2016. The vote is essentially a referendum on the agenda of centrist President Hassan Rouhani, whose allies are trying to ease the grip of hardliners over many levers of government. The result in the 290-member Majlis, or parliament, and the 88-member clerical Assembly which could choose Iran's next supreme leader, if Ayatollah Ali Khamenei passes in the next 8 years Ð could shape Iran for years to come. (Photo by Scott Peterson/Getty Images)

Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί και ο πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί εκλέγονται με τον μεγαλύτερο αριθμό των ψήφων στη Συνέλευση των Ειδικών, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στην Τεχεράνη.

Ο Ραφσαντζανί έρχεται πρώτος σε ψήφους στην 88μελή Συνέλευση που εκλέγει τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν και ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο πρόεδρος Ροχανί.

Παράλληλα, στην ψηφοφορία για το 290μελές Κοινοβούλιο, οι μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές υποψήφιοι εξασφαλίζουν τις 29 από τις 30 έδρες της Τεχεράνης, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα.

Οι εκλογές της Παρασκευής για την ανάδειξη των 88 μελών της συνέλευσης, ενός σώματος με επιρροή αποστολή του οποίου είναι η επιλογή της ύψιστης αρχής της χώρας, του ανώτατου πνευματικού ηγέτη, διεξήχθησαν παράλληλα με τις εκλογές για την ανάδειξη των 290 μελών του κοινοβουλίου.

Είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά την ιστορική πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι και οδήγησε στην άρση των περισσότερων από τις κυρώσεις που έχουν πλήξει την οικονομία την τελευταία δεκαετία.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)