ΔΙΕΘΝΕΣ
29/02/2016 15:12 EET | Updated 29/02/2016 15:13 EET

Αριθμός ρεκόρ εκλεγμένων γυναικών στο νέο ιρανικό Κοινοβούλιο

Majid Saeedi via Getty Images
TEHRAN, IRAN - FEBRUARY 26: An Iranian woman votes in the parliamentary and Experts Assembly elections at a polling station in Qom, 125 kilometers (78 miles) south of the capital Tehran, Iran, Friday, Feb. 26, 2016. Iranians were voting on Friday in parliamentary elections, the country's first since its landmark nuclear deal with world powers last summer

Αριθμός ρεκόρ γυναικών πρόκειται να γίνουν βουλευτές στο Ιράν μετά τις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας, αναφέρει ο Guardian.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εκ των 290 θέσεων του ιρανικού Κοινοβουλίου, τουλάχιστον 20 θα καταληφθούν από γυναίκες. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί πριν από περίπου είκοσι χρόνια, όταν 14 γυναίκες ορκίστηκαν βουλευτές.

Οκτώ από τις γυναίκες που αναδείχθηκαν σε αυτές τις εκλογές ανήκαν στη «λίστα της ελπίδας» 30 υποψηφίων που προτείνουν την εφαρμογή σειρά μεταρρυθμίσεων. Ανάμεσά τους βρίσκεται η 51χρονη ακαδημαϊκός Parvaneh Salahshori, της οποίας ο σύζυγος, Barat Ghobadian ήταν επίσης υποψήφιος, όμως δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Η Salahshori είχε δεχτεί την στήριξη οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, με την ίδια να αγγίζει πολλά θέματα ταμπού, όπως το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέγει εάν επιθυμεί να φορά μαντήλα. Στο παρελθόν έχει κατηγορήσει τις εννιά γυναίκες βουλευτές του παρόντος Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι δεν αντιπροσωπεύουν τις γυναίκες.

«Σκέφτονται τελείως διαφορετικά από εμάς, είναι κατά των γυναικών. Πιστεύω ορισμένες γυναίκες είναι κατά των γυναικών και αυτές οι γυναίκες δεν είναι γυναίκες, μόνο το φύλο τους είναι θηλυκό, όμως η γλώσσα τους είναι υπέρ των ανδρών», είχε δηλώσει.

Μία από τις βουλευτές στις οποίες αναφερόταν η Salahshori ήταν η Fatemeh Alia, η οποία είχε δεχτεί οξεία κριτική μετά τη δήλωσή της ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να μπαίνουν στα γήπεδα για να παρακολουθούν αγώνες.

«Καθήκον μιας γυναίκας είναι να φροντίζει τον άνδρα της και να μεγαλώνει τα παιδιά της, όχι να παρακολουθεί αγώνες βόλεϊ», είχε δηλώσει η Alia, προκαλώντας αντιδράσεις.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο Ιράν, η Salahshori δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις πάνω σε ορισμένους ισλαμικούς νόμους, ώστε να δοθεί τέλος στις κοινωνικές διακρίσεις. Απαντώντας στο πια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι Ιρανές, η Salahshori ανέφερε την ενδοοικογενειακή βία, αλλά την αυξημένη ανεργία των γυναικών. «Πρέπει να σταματήσουμε όλα τα ήδη της βίας», κατέληξε.