ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο χάρτης των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα

Τη στιγμή που η Κομισιόν ετοιμάζει σχέδιο έκτακτης βοήθειας για την Ελλάδα, για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στο προσφυγικό, στην χώρα μας παραμένουν εγκλωβισμένα τουλάχιστον 27.000 άτομα ανά την επικράτεια.

Εκτός από την Ειδομένη, που η κατάσταση είναι χαοτική (το μεσημέρι έγιναν σοβαρά επεισόδια στον καταυλισμό, με την αστυνομία της ΠΓΔΜ να μην διστάζει να πετάξει δακρυγόνα ακόμη και σε μικρά παιδιά), μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στο λεκανοπέδιο. Άλλοι ζουν στο δρόμο στην πλατεία Βικτωρίας και ξαπλώνουν στα παγκάκια, είτε έχουν στήσει την σκηνή τους στον χώρο υποδοχής και φιλοξενίας του Ελληνικού, ενώ άλλοι βρίσκονται στον Πειραιά. Ειδικότερα στον Πειραιά, σύμφωνα με τα πρωινά στοιχεία, οι πρόσφυγες που βρίσκονταν εκεί ανέρχονταν σε 5.000 άτομα. Μέχρι το βράδυ ωστόσο φιλοξενούνταν στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ (πύλη Ε-1, Ε-2, Ε-3 και στην Πέτρινη Αποθήκη) περίπου 2.500 άτομα (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά), αφού πολλοί αναχώρησαν για το κέντρο της Αθήνας ενώ άλλοι οδηγήθηκαν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Η κυβέρνηση ξεκινά διαδικασίες για τη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας ενώ τα αρμόδια υπουργεία ζητούν τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι κυβερνητικοί παράγοντες, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζήτησαν, συγκεκριμένα, από τους παριστάμενους εκπροσώπους των ΟΤΑ, να γνωστοποιήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τους χώρους που διαθέτουν στα διοικητικά όριά τους και που προσφέρονται για τη φιλοξενία προσφύγων, όπως κάμπινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και εργοστάσια κ.λπ. Κατά προτίμηση οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών - Ειδομένης.

Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία επιτροπής που θα διαχειριστεί το προσφυγικό και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον την Αστυνομία, το Λιμενικό, τον Στρατό, την Υγεία και Πρόνοια και την Πολιτική Προστασία.

Popular in the Community