ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/03/2016 11:43 EET | Updated 01/03/2016 17:59 EET

Έρευνα για την υπόθεση Βγενόπουλου που μπήκε στο αρχείο διενεργεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου

EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Πειθαρχική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί, γιατί η δικογραφία, γιά την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου δεν ανατέθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ή στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, που είναι αρμόδιες, για τη διερεύνηση συναφών αδικημάτων, θα διενεργήσει αυτοπροσώπως, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Συγκεκριμένα, η ανώτατη δικαστική λειτουργός θα διερευνήσει, με ποιόν τρόπο περιήλθε στην  Εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη η δικογραφία σε βάρος του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, γιά την οποία δικαστική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, δεν στοιχειοθετούνται αδικήματα, με συνέπεια να αρχειοθετηθεί.

Μετά την αρχειοθέτηση της δικογραφίας ακολούθησαν αναφορές του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου και του Υπουργού Δικαιοσύνης της Κύπρου, οι οποίες προκάλεσαν την παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Απάντηση δια δικηγόρου

Γραπτή δήλωση δημοσιοποίησε σήμερα ο δικηγόρος Μ. Δημητρακόπουλος, αναφορικά με την πειθαρχική έρευνα, την οποία θα διενεργήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σχετικά με τον τρόπο που περιήλθε στην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη η δικογραφία για την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας και του επιχειρηματία Α.Βγενόπουλου.

Συγκεκριμένα, στη δήλωση επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου θα διενεργήσει πειθαρχική έρευνα σχετικά με τον δικονομικό τρόπο, που περιήλθε στην Εισαγγελέα Εφετών κ. Γεωργία Τσατάνη η δικογραφία, που αφορά την υπόθεση της Λαϊκής, η οποία προ ολίγων ημερών ετέθη στο αρχείο, επειδή δεν υπήρξαν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε ο εντολέας μου κ. Α. Βγενόπουλος, με ενέργειες του δημοσιογράφου κ. Κώστα Βαξεβάνη, ερώτηση 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εναρμονισμένες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου για το ίδιο ως άνω δικονομικό θέμα διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση κατά της κ. Τσατάνη, η οποία διεξήχθη από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, όπου επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των ενεργειών της κ. Τσατάνη και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Κατόπιν των ανωτέρω, η πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου είναι νομικά παραδεκτή, γιατί προβλέπεται σε πρόσφατο νόμο του κ. Ν. Παρασκευόπουλου, αλλά, με δύο σοβαρές ενστάσεις, που στηρίζονται στην πάγια πειθαρχική νομολογία του Αρείου Πάγου: α) η πειθαρχική διαδικασία διενεργείται με απόλυτη μυστικότητα και δεν είναι θεσμικά επιτρεπτή η κοινολόγησή της. Β) Δεν έχει επαναληφθεί -νομολογιακά- στο παρελθόν αρχειοθετημένη πειθαρχική δικογραφία από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να επαναξιολογείται, χωρίς να έχουν υπάρξει νεώτερα άγνωστα στοιχεία, πλην της έντονης διαφωνίας για την αρχειοθέτηση του άνω γνωστού δημοσιογράφου».