ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/03/2016 15:55 EET | Updated 07/03/2016 15:55 EET

Αντιδρά ο Τσίπρας στις απαιτήσεις της Τουρκίας για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων - «Βέτο» από Κύπρο και «όχι» από Αυστρία

Anadolu Agency via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 7: Prime Minister of Turkey Ahmet Davutoglu (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) attend a bilateral meeting at European Union Council in Brussels, Belgium on March 7, 2016. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Η πρώτη αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού στις αξιώσεις της Άγκυρας στο πλαίσιο εργασιών της Συνόδου Κορυφής ήρθε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας ενώ η Αυστρία μέσω του υπουργού Οικονομικών της, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, τάχθηκε κατά των νέων απαιτήσεων της Τουρκίας για επιπλέον χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεκάθαρο όχι και από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έκανε αναφορά σε συγκεκριμένα βήματα προόδου τα οποία θα πρέπει να πετύχει η Τουρκία προκειμένου να πετύχει η Άγκυρα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα των κεφαλαίων προς την Τουρκία δεν μπορεί να τεθεί εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικά βήματα από την πλευρά της Τουρκίας για εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και το θέμα του casus belli.

Από την πλευρά της η Αυστρία διατύπωσε ξεκάθαρη αρνητική στάση σε απαιτήσεις για περαιτέρω για επιπλέον χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την προσφυγική κρίση με τον κ. Σέλινγκ να επισημαίνει πως δεν είναι πρόθυμος να διαθέσει περισσότερα χρήματα, πέραν των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τα οποία έχουν παραμείνει κλειστά με πρωτοβουλία της Κύπρου, θα ανοίξουν μόνο όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε επαφές που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, την καγκελάριο της Γερμανίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έκανε ξεκάθαρη τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά το θέμα των κεφαλαίων. Ότι δηλαδή αυτά τα κεφάλαια έχουν παγώσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους και θα μπορούν να ανοίξουν μόνο εάν η Τουρκία εκπληρώσει εκείνες τις υποχρεώσεις της. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν στο παρασκήνιο αρκετές συναντήσεις και διαβουλεύσεις... Αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Sponsoed Post