ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/03/2016 14:25 EET | Updated 09/03/2016 15:02 EET

Μάρδας: Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε. Δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος... Διαφορετικά, πόλεμος!

SOOC

«Κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, εμείς κάνουμε τις "νότες", οι οποίες χρειάζονται στα όργανα, τα οποία θα πρέπει να παραλάβουν αυτές τις "νότες"... Και έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος... Διαφορετικά, πόλεμος! Εγώ δεν βλέπω άλλη λύση, αν κάποιος έρχεται και μου λέει "δεν είναι σωστό αυτό το οποίο κάνεις", να μου δώσει τη λύση. Τι θα έπρεπε να κάνουμε, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας, παγκόσμιας κοινωνίας, η οποία έχει οργανωθεί με ένα μεγάλο σύνολο θεσμών, οι οποίοι επιδιώκουν να λύσουν όλα τα προβλήματα, με ειρηνικό τρόπο», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Μάρδας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα πρόσθεσε «Αν κάποιος προτείνει κάποια άλλη λύση, να μου δώσει τη λύση σε αυτό το οποίο εμείς προτείνουμε. Εμείς προτείνουμε, με τη διπλωματική οδό, να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Η δεύτερη λύση, η οποία υφίσταται, είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως».

Ωστόσο, ο υφυπουργός διευκρίνισε αργότερα - με δηλώσεις του στον Real 97,8 ο οποίος επικοινώνησε με τον κ. Μάρδα - ότι ήταν σχήμα λόγου και ότι εννοούσε πως επειδή δεν μπορούμε να πάμε σε πόλεμο πρέπει να δώσουμε διπλωματική λύση.

Όσον αφορά το casus belli είχε νωρίτερα σημειώσει: «To casus belli είναι κατ’ αρχάς αντίθετο στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Αυτό το θυμάμαι από τα ακαδημαϊκά μου, είναι ή το άρθρο 2 ή το άρθρο 4 του καταστατικού χάρτη, που απαγορεύει την απειλή χρήσης βίας. Αυτό είναι δεδομένο, λοιπόν από εκεί και πέρα, αυτό απάντησε πρωθυπουργός...Δεν απάντησε ακριβώς με τα άρθρα, αντέδρασε με αυτό τον τρόπο. Τι θέλατε να κάνει εκείνη την ώρα, δηλαδή; Τι άλλο περιμένατε να πει; Δεν μπορεί να συνδεθεί το casus belli με την επέκταση των χωρικών υδάτων, αυτό είπε ο πρωθυπουργός, πολύ καθαρά και με σαφήνεια, μπροστά του ήμουν, που σημαίνει ότι το αναφαίρετο δικαίωμά μας υφίσταται, το casus belli δεν πρέπει να υφίσταται. Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εδώ και δύο χρονιές, είναι πλέον κοινοτικό κεκτημένο. Που σημαίνει ότι όποιος θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε, αυτό το κοινοτικό κεκτημένο, το έχει ως δεδομέν. Σε ό,τι αφορά δε τα χωρικά ύδατα, εδώ έχουμε πάλι το κοινοτικό δίκαιο της Ε.Ε, όπου όλες οι οδηγίες, που αναφέρονται σε διάσωση και αλιεία, προβλέπουν (και είναι ένα από τα κεφάλαια που έχει να εξετάσει η Τουρκία, για να ενταχθεί στην Ε.Ε.)12 μίλια χωρικά ύδατα".

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post