ΔΙΕΘΝΕΣ
13/03/2016 03:49 EET

Δικαίωση ή τιμωρία για την πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό; Οι κάλπες σήμερα στη Γερμανία θα το κρίνουν

ASSOCIATED PRESS
German Chancellor Angela Merkel delivers a speech about refugee policy and Europe a day before an EU council meeting, at the German parliament Bundestag in Berlin, Germany, Wednesday, Feb. 17, 2016. Merkel said it's in Germany's 'national interest' for Britain to remain 'active member' of EU. (AP Photo/Markus Schreiber)

Στις κάλπες συρρέουν σήμερα, Κυριακή, οι ψηφοφόροι τριών ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας. Η Σαξονία – Άνχαλτ, η Ρηνανία-Παλατινάτο και η Βάδη-Βυρτεμβέργη εκλέγουν νέο Κοινοβούλιο και -ανάλογα με τα αποτελέσματα- αναμένονται να «δικαιώσουν» ή να «τιμωρήσουν» την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων της Γερμανίας.

Όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, στο επίκεντρο της γερμανικής «Σούπερ Κυριακής» βρίσκεται το προσφυγικό. Η χώρα είναι ένας από τους επικρατέστερους τελικούς προορισμούς των εκατομμυρίων προσφύγων που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής. Εκτιμάται πως μόνο το 2015 οι πρόσφυγες που κατέφτασαν στη Γερμανία πλησίασαν το ένα εκατομμύριο.

Η γραμμή των ανοιχτών συνόρων που έχει ακολουθήσει η Μέρκελ έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων, αλλά και βουλευτών του κόμματός της (CDU). Ήδη από το καλοκαίρι του 2015, σειρά δημοσκοπήσεων έδειχναν το CDU να πέφτει σε ποσοστά, μια εξέλιξη που συνδέθηκε άμεσα με το προσφυγικό. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι στις εκλογές της Κυριακής θα παρατηρηθεί άνοδος στα ποσοστά του αντιμεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Την ίδια περίοδο η ίδια είχε αποκτήσει το όνομα της «μητέρας των προσφύγων», ενώ είχε γίνει το πρόσωπο της χρονιάς του περιοδικού TIME.

Χθες, Σάββατο, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε μια τελευταία προσπάθεια να δώσει ώθηση στο κόμμα της, υπερασπιζόμενη τις θέσεις του κόμματός της. «Υπάρχουν καταστάσεις στην ζωή- κι αυτό ακριβώς συνέβη το περασμένο φθινόπωρο- όπου δε μπορείς να συζητάς επί μακρόν για τις αρχές της χώρας σου. Οι άνθρωποι βρίσκονται ξαφνικά εκεί κι έχουν ανάγκη από προστασία. Για αυτό ακριβώς πιστεύω ότι είναι απολύτως σωστό (να είναι ανοιχτά τα σύνορα)», τόνισε η Μέρκελ.

«Θα σταυρώσω τα δάχτυλά μου για καλή τύχη», είπε.

Οι πρώτες εκτιμήσεις:

Στη Βάδη- Βυρτεμβέργη, ένα προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος για τουλάχιστον 50 χρόνια, ο πρωθυπουργός του κόμματος των Πρασίνων αναμένεται να επικρατήσει του αντιπάλου του, του CDU.

Στη Σαξονία Άνχαλτ στην ανατολική Γερμανία το CDU αναμένεται να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο AfD ένα ποσοστό περίπου 19% και να προηγείται των κυβερνητικών εταίρων της Μέρκελ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Στη Ρηνανία Παλατινάτο η κατάσταση είναι μάλλον αμφίρροπη.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, Euronews)