ΔΙΕΘΝΕΣ
13/03/2016 15:31 EET | Updated 13/03/2016 15:37 EET

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν την Μέρκελ για το προσφυγικό. Ήττα του CDU σε δύο από τα τρία κρατίδια

ASSOCIATED PRESS
The Minister of State in the Federal Chancellery and Federal Government Commissioner for Culture and the Media, Monika Gruetters touches the shoulder of German Chancellor Angela Merkel at the beginning of the weekly cabinet meeting at the Chancellery in Berlin, Germany, Wednesday, March 9, 2016. (AP Photo/Michael Sohn)

Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ ηττήθηκε σε δύο από τα τρία κρατίδια όπου διεξήχθησαν σήμερα, Κυριακή 13 Μαρτίου, οι τοπικές εκλογές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls που μεταδίδονται από τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Την ίδια στιγμή, το λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει από 10% έως 23% στις τρεις ψηφοφορίες.

Οι εκλογές της Κυριακής είχαν μεγάλη βαρύτητα, καθώς οι Γερμανοί ψηφοφόροι έκριναν την στάση της Μέρκελ στο προσφυγικό. Η γραμμή των ανοιχτών συνόρων που έχει ακολουθήσει η Μέρκελ έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων, αλλά και βουλευτών του κόμματός της (CDU). Ήδη από το καλοκαίρι του 2015, σειρά δημοσκοπήσεων έδειχναν το CDU να πέφτει σε ποσοστά, μια εξέλιξη που συνδέθηκε άμεσα με το προσφυγικό. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι στις εκλογές της Κυριακής θα παρατηρηθεί άνοδος στα ποσοστά του αντιμεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Την ίδια περίοδο η ίδια είχε αποκτήσει το όνομα της «μητέρας των προσφύγων», ενώ είχε γίνει το πρόσωπο της χρονιάς του περιοδικού TIME.

Η υποχώρηση της CDU έγινε αισθητή στις ψηφοφορίες στη Βάδη-Βιρτεμβέργη και στη Ρηνανία-Παλατινάτο, στη Σαξονία-Ανχαλτ, η CDU παραμένει πρώτη δύναμη, όμως η AfD λαμβάνει ένα εντυπωσιακό 21,5% των ψήφων.