ΔΙΕΘΝΕΣ
13/03/2016 13:09 EET | Updated 13/03/2016 13:09 EET

Ψηφοφόρος του Τραμπ κάνει τον χαιρετισμό των Ναζί και λέει «δεν είμαι Ναζίστρια»

Chicago Tribune via Getty Images
Donald Trump supporter Birgitt Peterson of Yorkville, Ill., argues with protesters outside the UIC Pavilion after the cancelled rally for the Republican presidential candidate in Chicago on Friday, March 11, 2016. (E. Jason Wambsgans/Chicago Tribune/TNS via Getty Images)

Την Παρασκευή το βράδυ, υποστηριχτές του Τραμπ πιάστηκαν στα χέρια με διαδηλωτές στο Σικάγο, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η προεκλογική ομιλία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Ο Don Peterson και η σύζυγός του, Birgitt Peterson, έφευγαν από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, όταν, όπως είπαν, διαδηλωτές άρχισαν να εξαπολύουν προσβολές εναντίον τους.

«Μας αποκαλούσαν “skinheads” (σ.σ. ονομασία που μεταξύ άλλων αποδίδεται σε Βρετανούς Νεο-Ναζί), “Ναζιστές” και τέτοια πράγματα», είπε ο 70χρονος Don Peterson. «Ήταν ένα κορίτσι που κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε ότι ο Χίτλερ ισούται με τον Τραμπ, έτσι την πλησιάσαμε και της είπαμε “αυτό είναι ηλίθιο”».

Και όταν οι διαδηλωτές σήκωναν τις γροθιές τους στον αέρα φωνάζοντας «Μπέρνι» (σ.σ. αναφερόμενοι στον υποψήφιο Μπέρνι Σάντερς), η Birgitt, η οποία είχε γεννηθεί στο Δυτικό Βερολίνο το 1946, είπε ότι οι χειρονομίες τους της θύμισαν τον χαιρετισμό των Ναζί, σύμφωνα με τον σύζυγό της.

«Έκαναν την δική τους εκδοχή του χαιρετισμού των Ναζί και μας αποκαλούσαν Ναζιστές», είπε ο Peterson. Αυτός και η σύζυγός του απάντησαν στους διαδηλωτές: «Εάν είναι να το κάνετε, να το κάνετε σωστά, αυτός είναι ο σωστός τρόπος να κάνετε τον χαιρετισμό των Ναζί».

Και τότε η Birgitt Peterson σήκωσε το χέρι της και το στιγμιότυπο κατέγραψε με την κάμερά του ο φωτογράφος της εφημερίδας Chicago Tribune, E. Jason Wambsgans. Η φωτογραφία έχει γίνει viral.

«Η σύζυγός μου τους απαντούσε και τους έκανε μάθημα», είπε ο Peterson. «Είμαι υπέρ των δικαιωμάτων τους και τους στηρίζω που διαδηλώνουν, όμως δεν αποκαλείς τους άλλους Ναζιστές και δεν λες ότι ο Τραμπ και οι άνθρωποι που τον στηρίζουν είναι σαν τους Ναζί. Αυτό είναι ανοησία. Αυτό είναι γελοιότητα».

«Εάν πρόκειται να κάνουν την σύγκριση, οφείλουν τουλάχιστον να ξέρουν τι ήταν ο χαιρετισμός των Ναζί και τι σήμαινε», συνέχισε. «Εάν πρόκειται να μπασταρδέψεις την ιστορία, τουλάχιστον γνώριζε την ιστορία που μπασταρδεύεις».

Το ζεύγος Peterson δήλωσε ότι έχουν λάβει σειρά απειλητικών τηλεφωνημάτων από τότε που δημοσιεύτηκε η φωτογραφία τους.

Δεν είμαστε Ναζί», είπε ο Don Peterson. «Σε διαβεβαιώνω ότι δεν είμαστε, δεν ήμασταν ποτέ και δεν θα γίνουμε ποτέ μέλη μιας τέτοιας οργάνωσης. Το Ρεπουμπλικανικό και το Αμερικανικό Λαϊκό Κόμμα (Tea Party) είναι τα δύο μοναδικά κόμματα που έχουμε στηρίξει. Κάποιοι το συγκρίνουν με τους Ναζί, δεν γνωρίζω γιατί».

*Το κείμενο αρχικά δημοσιευτήκε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post.