ΔΙΕΘΝΕΣ
22/03/2016 13:29 EET | Updated 22/03/2016 13:29 EET

Το FBI ισχυρίζεται ότι βρήκε εναλλακτική μέθοδο για να ξεκλειδώσει το κινητό του δράστη του Σαν Μπερναντίνο

tuaulamac/Flickr
Obligarlos a dar todo el código fuente de iOS. Es lo que insinúa el FBI si Apple no colabora

Αναβλήθηκε δίκη που στόχο είχε να αναγκάσει την εταιρεία Apple να ξεκλειδώσει το κινητό τηλέφωνο τύπου iphone του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σαν Μπερναντίνο. Σύμφωνα με τον Guardian, το FBI ανακοίνωσε ότι έχει βρει εναλλακτική μέθοδο για να ξεκλειδώσουν το τηλέφωνο.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι την 5η Απριλίου να αποφασίσει εάν θέλει να πάει την υπόθεση στα δικαστήρια. Οι συνήγοροι της Apple δήλωσαν έκπληκτοι με τις τελευταίες εξελίξεις.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο ο επικεφαλής της εταιρείας, Τιμ Κουκ, είχε ανακοινώσει πως η εταιρεία του αντιτίθεται στην εντολή Αμερικανού δικαστή να βοηθήσει το FBI να αποκτήσει πρόσβαση στο κρυπτογραφημένο περιεχόμενο του κινητού τηλεφώνου ενός εκ των δραστών της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο, η οποία έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 14 ανθρώπων.

«Η κυβέρνηση ζητάει από την Apple να χακάρει τους ίδιους τους χρήστες της και να υπονομεύσει δεκαετίες προόδου στην ασφάλεια που προστατεύει τους πελάτες μας –στους οποίους περιλαμβάνονται δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών– από χάκερ που χρησιμοποιούν εξελιγμένες μεθόδους και από εγκληματίες του κυβερνοχώρου», είχε δηλώσει.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ διεξάγουν εδώ και πολλούς μήνες εκστρατεία ώστε οι κατασκευαστές «έξυπνων» τηλεφώνων (smartphones) και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών να αφήνουν μια δυνατότητα πρόσβασης στο περιεχόμενο των συσκευών αυτών σε περίπτωση δικαστικού εντάλματος.