ΔΙΕΘΝΕΣ
02/04/2016 05:21 EEST | Updated 02/04/2016 05:21 EEST

Ο στρατός των ΗΠΑ εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στη Σομαλία με στόχο ηγετικό στέλεχος της αλ Σεμπάμπ

ASSOCIATED PRESS
Hundreds of newly trained Shabaab fighters perform military exercises in the Lafofe area some 18Km south of Mogadishu on Thursday Feb. 17, 2011. In information which could not be independently verified, Islamist officials who spoke during the show of the force, said that five hundred fresh fighters have participated in the training session which was concluded recently and will be part of the war against Somalia government and the African peacekeepers supporting them.(AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν μια αεροπορική επιδρομή εναντίον ανώτερου στελέχους της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης αλ Σεμπάμπ της Σομαλίας, η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο αμερικανικός στρατός αποτιμά ακόμη τα αποτελέσματα της επιδρομής αυτής, η οποία διεξήχθη την Πέμπτη, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, τον Πίτερ Κουκ.

Ο στόχος της επιχείρησης, ο Χάσαν Αλί Ντουρ, στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών της οργάνωσης, είχε διαδραματίσει ρόλο στην επίθεση που είχε διαπράξει η Σεμπάμπ τα Χριστούγεννα του 2014 στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου, όταν ένας Αμερικανός ήταν ανάμεσα στα θύματα, καθώς και σε μια επίθεση εναντίον ξενοδοχείου του Μογκαντίσου το 2015 με 15 νεκρούς, ανάμεσά τους έναν άνδρα με διπλή, αμερικανική και σομαλική, υπηκοότητα, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Η εξάλειψη του Ντουρ από το πεδίο της μάχης θα αποτελούσε ένα σημαντικό πλήγμα για τις δυνατότητες της αλ Σεμπάμπ σε ό,τι αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ικανότητά της να διαπράττει επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης της Σομαλίας, των πολιτών της, των εταίρων των ΗΠΑ στην περιοχή, και εναντίον Αμερικανών στο εξωτερικό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η επίθεση σημειώθηκε μερικές εβδομάδες αφότου ο στρατός των ΗΠΑ έπληξε ένα στρατόπεδο της οργάνωσης στη Σομαλία από αέρος, σε επιχείρηση η οποία σύμφωνα με την Ουάσινγκτον είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 150 μαχητές.

Η επιχείρηση εκείνη, με τη χρήση τόσο επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών όσο και μη επανδρωμένων, τηλεκατευθυνόμενων εναέριων οχημάτων MQ-9 Reaper, στοχοθέτησε το στρατόπεδο «Ράσο» της Σεμπάμπ, περίπου 190 χιλιόμετρα βόρεια της σομαλικής πρωτεύουσας.

Η Σεμπάμπ («Νεολαία») εκδιώχθηκε από το Μογκαντίσου χάρη σε επιχειρήσεις των ειρηνευτικών δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης το 2011, αλλά συνεχίζει τη δράση της εξαπολύοντας συχνά επιθέσεις στη Σομαλία, στην Κένυα και στην Ουγκάντα—δύο χώρες που συνεισφέρουν στρατεύματα στην αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης. Στόχος της είναι να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και να επιβάλει μια εξαιρετική αυστηρή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου, στη Σομαλία.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)