ΔΙΕΘΝΕΣ

Ανατροπή στην υπόθεση «Panama Papers»: To WikiLeaks «βλέπει» την Ουάσινγκτον πίσω από τη διαρροή. Στόχος ο Πούτιν

Twitter

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται πίσω από τις πρόσφατες αποκαλύψεις των «Panama Papers», σύμφωνα με την ιστοσελίδα WikiLeaks.

Μέσω σειράς αναρτήσεων στο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter, το WikiLeaks «βλέπει» την Ουάσινγκτον και διάφορες οργανώσεις που ανήκουν στον επενδυτή Τζωρτζ Σόρος πίσω από τις αποκαλύψεις, οι οποίες εμπλέκουν μεταξύ άλλων τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στην πολυσυζητημένη υπόθεση.

Τα «Panama Papers» είναι μια άνευ προηγουμένου διαρροή 11,5 εκατ. αρχείων από τη βάση δεδομένων της τέταρτης μεγαλύτερης δικηγορικής εταιρείας που ειδικεύεται στον τομέα των offshore εταιρειών, της Mossack Fonseca. Τα έγγραφα αυτά, αποκτήθηκαν από ανώνυμη πηγή της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, η οποία τα μοιράστηκε με το ICIJ (International Consirtium of Investigative Journalists), που με τη σειρά του τα κοινοποίησε σε ένα μεγάλο δίκτυο διεθνών συνεργατών.

Αρκετά μέσα ενημέρωσης είχαν αρχικά αφήσει να εννοηθεί ότι πίσω από τη διαρροή βρισκόταν η ιστοσελίδα WikiLeaks, η οποία την ίδια περίοδο είχε προβεί στην αποκάλυψη των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου για το ελληνικό πρόγραμμα. Αργά το βράδυ της Τετάρτης όμως το WikiLeaks δημοσίευσε tweets με τα οποία συνδέει την Ουάσινγκτον με τις αποκαλύψεις, ενώ ασκεί κριτική στους δημοσιογράφους που συμμετέχουν στην έρευνα.

«Εάν λογοκρίνεις ποσοστό μεγαλύτερο από το 99% των εγγράφων προσφέρεις εξ ορισμού το 1% στη δημοσιογραφία», γράφει η ιστοσελίδα σε μία από τις αναρτήσεις της.

Γιατί όμως οι ΗΠΑ και ο Σόρος να προχώρησαν σε αυτή την επίθεση; Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο RT, η Ρωσία κατέστησε παράνομη στους πολίτες της την συμμετοχή στα προγράμματα των Ιδρυμάτων Open Society και του ιδρύματος Assistance Foundation που ανήκουν στον επενδυτή.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων που εξετάζει την υπόθεση, Τζέραλντ Ράιλ, είχε δηλώσει ότι σε καμία περίπτωση ο Πούτιν δεν αποτελεί μοναδικό στόχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την δημοσίευση των πληροφοριών, πολλά μέσα ενημέρωσης αναρωτήθηκαν γιατί στα έγγραφα αναφέρονται ελάχιστοι Αμερικανοί πολίτες.

Popular in the Community