«Εικονικές επιθέσεις» ρωσικών αεροσκαφών σε αμερικανικό αντιτορπιλικό στη Βαλτική

«Εικονικές επιθέσεις» ρωσικών αεροσκαφών σε αμερικανικό αντιτορπιλικό στη Βαλτική

Ρωσικά μαχητικά Su-24 και ένα ελικόπτερο Ka-27 πραγματοποίησαν πτήσεις πολύ κοντά σε ένα αντιτορπιλικό του στόλου των ΗΠΑ στη Βαλτική μέσα στην εβδομάδα, σε κάποιες περιπτώσεις περνώντας σε πολύ μικρή απόσταση, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν «επικίνδυνα και προκλητικά» περάσματα, που θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει ατύχημα.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό ήταν το USS Donald Cook, ο κυβερνήτης του οποίου έκανε λόγο για «εικονική επίθεση». Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, αξιωματούχος χαρακτήρισε τα περιστατικά «κάποιες από τις πιο προκλητικές ενέργειες του τελευταίου καιρού», ενώ αναφορές κάνουν λόγο για θέαση ατόμου με πολιτικά ρούχα στο ελικόπτερο, κάτι που υποδεικνύει ότι δεν επρόκειτο για στρατιωτικό.

Ένα από τα περάσματα έγινε ενώ πολωνικό ελικόπτερο ετοιμαζόταν να απονηωθεί από το αντιτορπιλικό, προκαλώντας προβλήματα στη διαδικασία. Επίσης, κάποια στιγμή, σύμφωνα με τη WSJ, το αμερικανικό σκάφος ακολουθούσαν μια φρεγάτα και ένα βοηθητικό σκάφος.

Σύμφωνα με το ABC News, τα ρωσικά αεροσκάφη αγνόησαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας, ενώ συνολικά τα Su-24 (τα οποία δεν έφεραν οπλισμό) έκαναν 20 υπερπτήσεις πάνω από το αντιτορπιλικό.

Το USS Donald Cook, αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων, πραγματοποιούσε περιπολίες και ασκήσεις ελικοπτέρων με δυνάμεις της Πολωνίας και άλλων χωρών στη νοτιοδυτική Βαλτική, μετά από επίσκεψη στην Πολωνία την Κυριακή.