Αρχαϊκή λιτότητα και ελληνική ομορφιά στη γενική πρόβα για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς του Ρίο

Αρχαϊκή λιτότητα και ελληνική ομορφιά στη γενική πρόβα για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς του Ρίο

Πρόβα τζενεράλε σήμερα, Τετάρτη στην Ολυμπία για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες που φέτος θα διεξαχθούν στο Ρίο της Βραζιλίας. Την Πέμπτη θα διεξαχθεί και επίσημα η τελετή στις 12 το μεσημέρι και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Όπως και στην γενική πρόβα που διεξήχθη υπό άριστες καιρικές συνθήκες και με απόλυτη επιτυχία, το ιερό Φως του Ολυμπισμού θα γεννηθεί στα χέρια της Πρωθιέρειας Κατερίνας Λέχου η οποία θα μεταλαμπαδεύσει τη Φλόγα στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή της γυμναστικής Λευτέρη Πετρούνια ενώ επόμενος θα είναι ο πρώην παίκτης του βόλεϊ, Ζιοβάνι Γκάβιο, οποίος εκπροσωπεί τη χώρα που φιλοξενεί τους αγώνες, τη Βραζιλία.

Το χορευτικό μέρος της Τελετής που διοργανώνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, έχει την υπογραφή της χορογράφου Άρτεμις Ιγνατίου σε μουσική του Γιάννη Ψειμάδα ενώ η χορογραφία θα εκτελεστεί από 29 Ιέρειες, 13 χορευτές αλλά και τέσσερις κορασίδες.

Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής φλόγας γίνεται πριν από κάθε Ολυμπιάδα και ουσιαστικά αναγγέλλει την έναρξη των Αγώνων ενώ το τελετουργικό πραγματοποιείται στο βωμό που υπάρχει στο χώρο του ναού της θεάς Ήρας (Ηραίον). Η Πρωθιέρεια, κάνει επίκληση στο θεό Απόλλωνα, ανάβει τη δάδα με τη χρήση κοίλου κατόπτρου. Στη συνέχεια κατευθύνεται προς το Στάδιο, μεταφέροντας τη φλόγα σε πήλινο αγγείο και με τη συνοδεία των ιερειών ενώ κάνει μια στάση στην ιερή Ελιά από την οποία ένας νέος που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του, κόβει ένα κλαδί, σύμβολο ειρήνης και έπαθλο νίκης που δίνονταν κατά τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες στους νικητές. Στο Στάδιο, η πρωθιέρεια ανάβει τη δάδα του πρώτου δρομέα και η λαμπαδηδρομία ξεκινά.

Σημειώνεται πως η πρώτη τελετή έγινε για πρώτη φορά το 1936 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.

Πρόβα τζενεράλε, Αφή ολυμπιακής φλόγας 2016

Δημοφιλή