ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/04/2016 17:07 EEST | Updated 23/04/2016 18:24 EEST

Ο Τουσκ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι η καλύτερη χώρα στη διαχείριση προσφύγων - Οι δηλώσεις Μέρκελ-Τίμερμαν

GAZIANTEP, TURKEY - APRIL 23:  In this photo provided by the German Government Press Office (BPA), Turkey's Prime Minister, Ahmet Davutoglu holds a child as German Chancellor Angela Merkel speaks to her in a refugee camp on April 23, 2016 in Gaziantep, Turkey. Merkel is in Germany to commence the EU aid program for Syrians in Turkey and visit a refugee camp.  (Photo by Steffen Kugler - Pool/Bundesregierung via Getty Images)
Pool via Getty Images
GAZIANTEP, TURKEY - APRIL 23: In this photo provided by the German Government Press Office (BPA), Turkey's Prime Minister, Ahmet Davutoglu holds a child as German Chancellor Angela Merkel speaks to her in a refugee camp on April 23, 2016 in Gaziantep, Turkey. Merkel is in Germany to commence the EU aid program for Syrians in Turkey and visit a refugee camp. (Photo by Steffen Kugler - Pool/Bundesregierung via Getty Images)

Την Τουρκία επισκέφτηκε σήμερα, Σάββατο, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμαν.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέφτηκαν την πόλη Gaziantep κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου συνάντησαν τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Το απόγευμα, επισκέφτηκαν καταυλισμό προσφύγων στο Nizip.

«Το θέμα της κατάργησης της βίζας είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία», δήλωσε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμαν, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους στον προσφυγικό καταυλισμό.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την «πεποίθηση» για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πράξει τα αναγκαία ως προς το θέμα αυτό, το οποίο αποτελεί «υπόσχεση της τουρκικής κυβέρνησης προς τον λαό της».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι προωθεί το σχέδιο δημιουργίας ζωνών ασφαλείας στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου οι πρόσφυγες θα μπορούν να βρουν καταφύγιο.

«Ζήτησα και πάλι τη δημιουργία ζωνών στις περιοχές όπου τηρείται ιδιαιτέρως η εκεχειρία και όπου μπορεί να υπάρξει εγγύηση για υψηλό επίπεδο ασφαλείας», δήλωσε.

«Η Τουρκία είναι το καλύτερο παράδειγμα στον κόσμο ως προς τη μεταχείριση των προσφύγων», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί η ευρύτερη συνεργασία Τουρκίας-ΕΕ. Ακόμα, ένα από τα θέματα που αναμένεται να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων η Άνγκελα Μέρκελ είναι το ζήτημα της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου στην Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει για το θέμα της κατάργησης των αδειών εισόδου στην ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες στις αρχές του Μαΐου. Ο όρος αυτός δεν είναι διαπραγματεύσιμος για την Άγκυρα, η οποία ασκεί πιέσεις και απειλεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τους πρόσφυγες, εάν δεν εκπληρωθεί.

Photo galleryhdg See Gallery