ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2016 09:22 EEST | Updated 06/05/2016 09:22 EEST

Πακιστάν: 16χρονη στραγγαλλίστηκε, δηλητηριάστηκε και κάηκε ζωντανή γιατί βοήθησε τη φίλη της να «κλεφτεί»

Danish Ismail / Reuters
Kashmiri Muslim girls attend the funeral of Bilal Ahamd, a suspected militant, in Karimabad village in south Kashmir April 6, 2016. Ahmad was killed in a gunbattle with Indian security forces on Tuesday evening in south Kashmir, and one residential house was damaged, local media reported. REUTERS/Danish Ismail

Με τον ποιο βίαιο τρόπο τιμώρησε η τοπική κοινωνία του Αμποταμπάντ στο Πακιστάν μια ανήλικη κοπέλα που βοήθησε τη γειτόνισσά της να παντρευτεί τον σύντροφό της, παρά την δυσαρέσκεια των οικογενειών τους.

Η 16χρονη κοπέλα στραγγαλίστηκε, δηλητηριάστηκε και κάηκε ζωντανή την Μεγάλη Παρασκευή, σε ένα ακόμα «έγκλημα τιμής» που διατάχθηκε από ένα τοπικό συμβούλιο (Jirga). Σύμφωνα με το 15μελες συμβούλιο, η νεαρή, ονόματι Αμπρίν, αμαύρωσε την τιμή της οικογενείας της, όταν βοήθησε την φίλη και γειτόνισσά της, Σαίμα, να παντρευτεί τον άνθρωπο με τον οποίο ήταν ερωτευμένη και όχι εκείνον που επιθυμούσαν οι συγγενείς της.

Μετά την εξεύρεση των λειψάνων της ανήλικης, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 13 ανδρών που φέρονται να συμμετείχαν στον βασανισμό και τη δολοφονία. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί σε Δικαστήριο για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Εκτός από τους 13 υπόπτους, οι αρχές προχώρησαν και στη σύλληψη της μητέρας της Αμπρίν, καθώς, παρόλο που γνώριζε ότι το Jirga σχεδίαζε να τιμωρήσει την κόρη της, η ίδια δεν ειδοποίησε τις αρχές. Το ζευγάρι που παντρεύτηκε χωρίς την συγκατάθεση των γονέων προστατεύεται από τις πακιστανικές αρχές.

Παρόλο που τα εγκλήματα τιμής είναι πλέον παράνομα στην χώρα, καθώς διατάσσονται από τοπικά, ανεπίσημα δικαστήρια, συνεχίζουν να συμβαίνουν στις αγροτικές περιοχές. Μόνο το 2015, εκτιμάται ότι έχασαν την ζωή τους 1.100 γυναίκες σε τέτοιου είδους εγκλήματα στο Πακιστάν. Οι τιμωρίες αφορούν κυρίως σε «εγκλήματα» γυναικών, αν και σε αρκετές περιπτώσεις θύματα έχουν πέσει και άνδρες.

Τον Φεβρουάριο ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Κορίτσι στο Ποτάμι» και θέμα τα εγκλήματα τιμής στο Πακιστάν κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Στο επίκεντρό του βρίσκεται η ιστορία της 19χρονης Πακιστανής Saba Qaiser, η οποία παρολίγον να χάσει την ζωή της από την ίδια της την οικογένεια, επειδή είχε «κλεφτεί» με τον σύντροφό της.