ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2016 07:58 EEST | Updated 06/05/2016 18:03 EEST

Τι απάντησε το τουρκικό ΥΠΕΞ στα ρωσικά σχόλια περί «Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»

Anadolu Agency via Getty Images
MOSCOW, RUSSIA - APRIL 21: Russian Foreign Ministry's Spokesperson Maria Zakharova speaks during a press conference at Russian Foreign Ministry building in Moscow, Russia on April 21, 2016. (Photo by Nikita Shvetsov/Anadolu Agency/Getty Images)

Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος απέρριψε την Πέμπτη τις δηλώσεις της Μαρία Ζαχάροβα, εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, περί «καταστροφικού ρόλου της τουρκικής κυβέρνησης σε σειρά ζητημάτων» και «προσπαθειών ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News.

Υπενθυμίζεται πως η Ζαχάροβα είχε δηλώσει πως η Τουρκία «προσπαθεί να αναστήσει τη δύναμη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», συμπληρώνοντας ότι «όλοι ξέρουμε πώς τελείωσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία» και κάνοντας λόγο για «εντελώς καταστροφικό ρόλο της τουρκικής κυβέρνησης στα πάντα, στην Κριμαία, στη Συρία, στο προσφυγικό, στην τρομοκρατία, σε εθνοτικά προβλήματα και ούτω καθεξής».

Ο Ταντζού Μπιλτσίκ, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι τα σχόλια αυτών «που δεν σέβονται την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων τους» και «προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα με περιπέτειες στην εξωτερική πολιτική» δεν έχουν αξία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι περίεργο που «η εκπρόσωπος μιας χώρας που βίωσε τρεις εμπειρίες διακυβέρνησης (Ρωσική Αυτοκρατορία, Σοβιετική Ένωση, Ρωσική Ομοσπονδία) στον 20ό αιώνα δίνει μαθήματα σε άλλους για την κατάρρευση κρατών», ενώ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία ακολουθεί «έντιμη, φιλειρηνική και φιλική πολιτική από το 1923».