ΔΙΕΘΝΕΣ
16/05/2016 15:05 EEST | Updated 16/05/2016 15:05 EEST

Πυρά κατά του Βρετανού πρωθυπουργού και του δημάρχου του Λονδίνου εξαπέλυσε ο Τραμπ. «Δεν είμαι ηλίθιος»

Jim Urquhart / Reuters
Republican U.S. presidential candidate Donald Trump speaks at a campaign rally in Eugene, Oregon, U.S. on May 6, 2016. REUTERS/Jim Urquhart/File Photo

Πυρά κατά του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, και του δημάρχου του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, εξαπέλυσε ο μοναδικός πλέον υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, στην εκπομπή «Good Morning Britain» στο βρετανικό κανάλι ITV.

O Βρετανός πρωθυπουργός και ο μουσουλμάνος δήμαρχος έχουν κατά καιρούς εκφράσει τις ανησυχίες τους για μια ενδεχόμενη νίκη του μεγιστάνα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει προτείνει την απαγόρευση εισόδου σε όλους τους μουσουλμάνους που επιθυμούν να επισκεφτούν τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κάμερον είχε αποκαλέσει «ηλίθιο» τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, ενώ τον είχε κατηγορήσει ότι με την ρητορική του διασπά τον αμερικανικό λαό. Ο ίδιος ο Τραμπ απάντησε στην εκπομπή υπερασπιζόμενος την νοημοσύνη του και τονίζοντας ότι, σε περίπτωση που εκλεγεί, δεν θα έχει καλές σχέσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, έριξε βολές και εναντίον του δημάρχου Σαντίκ Χαν.

Μετά την εκλογή του πρώτου μουσουλμάνου δημάρχου του Λονδίνου, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα έκανε μια μικρή εξαίρεση για τον Χαν, εάν ο τελευταίος επιθυμούσε να επισκεφτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο νέος δήμαρχος όμως αρνήθηκε την πρόταση, αποκάλεσε τον Τραμπ «αδαή» και τόνισε ότι οι προτάσεις του ενισχύουν τον κίνδυνο της τρομοκρατίας εντός και εκτός ΗΠΑ.

Αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, εξόργισε τον Τραμπ, ο οποίος απάντησε και στον Χαν μέσω της εκπομπής «Good Morning Britain». Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος υπερασπίστηκε ξανά την νοημοσύνη του, τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός «αδαής» συνιστά αγένεια και πρότεινε στον δήμαρχο να κάνουν μαζί ένα τεστ IQ.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο Χαν έχει ήδη αρνηθεί την πρόταση του Τραμπ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η «άγνοια» δεν σχετίζεται με τις νοητικές ικανότητες κάποιου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Τραμπ, μετά τα πυρά που εξαπέλυσε εναντίον των δύο Βρετανών πολιτικών, τόνισε ότι εάν εκλεγεί οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας θα μείνουν ανεπηρέαστες.

«Η Βρετανία είναι ένας καλός σύμμαχος», είπε.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι σχέσεις Χαν και Κάμερον είναι τεταμένες, με τον πρώτο να συγκρίνει τον τελευταίο με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Sponsored Post