Ο χάρτης του Εθνικισμού. Οι χώρες της Ευρώπης όπου φωλιάζει οι μισαλλοδοξία και τα απειλητικά ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων

Ο χάρτης του Εθνικισμού στην Ευρώπη. Οι χώρες όπου φωλιάζει η μισαλλοδοξία, τα κόμματα και τα ποσοστά τους
statista.com

Πριν από περίπου μια εβδομάδα η Ευρώπη «κράτησε» για λίγο την αναπνοή της εν αναμονή των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, καθώς πριν την καταμέτρηση των 750.000 επιστολικών ψήφων, οι δύο υποψήφιοι Νόμπερτ Χόφερ του ακροδεξιού κόμματος των Ελευθέρων (FPO) και ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν των Πρασίνων έδιναν μια μάχη κυριολεκτικά στήθος με στήθος. Ο κίνδυνος μια χώρα στην «καρδιά» της ΕΕ να αναδείξει ως πρώτο πολίτη της έναν ακροδεξιό, ξενοφοβικό πολιτικό άνδρα με την εξουσία να διαλύει την Εθνοσυνέλευση και να προκαλεί εθνικές εκλογές αλλά και δυνητικά τη δυνατότητα να προπαγανδίζει τις ακραίες θέσεις του κάνοντας χρήση του αξιώματος του, ήταν ορατός.

Ο κίνδυνος αποφεύχθηκε. Για τώρα...Η Ευρώπη ανάσανε ξανά αλλά για πόσο; Η Αυστρία στην πραγματικότητα φάνηκε διχασμένη ενώ την ίδια στιγμή η ρητορική κατά των προσφύγων και η λογική της ύψωσης φραχτών στα σύνορα προς αναχαίτιση των προσφύγων, κερδίζουν έδαφος.

Η δε Αυστρία δεν αποτελεί φυσικά μοναδική περίπτωση.

Η σταδιακή αναγέννηση του ακραίου εθνικισμού και η έκφρασή του μέσα από πολιτικούς φορείς που βρίσκουν τη θέση τους στα έδρανα των εθνικών κοινοβουλίων, σε δημαρχιακούς θώκους και φυσικά και στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι ένα προφανές γεγονός. Και δεν αφορά φυσικά- όπως πολλοί θέλουν να υποστηρίζουν- την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που «δεν γνώρισαν ποτέ Δημοκρατία». Αφορά, την κεντρική Ευρώπη, τις ισχυρές χώρες της ΕΕ, τις χώρες πρότυπα για τα κοινωνικά μοντέλα που έχουν υιοθετήσει κοκ.

Ίσως εάν δούμε λοιπόν τον «χάρτη του εθνικισμού» στην Ευρώπη να έχουμε μια συνολική εικόνα του πραγματικού κινδύνου που υπάρχει, για πρώτη φορά τόσο έντονα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...

Όπως θα δείτε και στο infographic του Statista.com, που έγινε κατά παραγγελία του Independent, η απειλή είναι υπαρκτή και φαίνεται μέσα από τα ποσοστά που κατάφεραν να συγκεντρώσουν εθνικιστικά, ακροδεξιά, ξενοφοβικά κόμματα σε χώρες της Ευρώπης- όχι μόνο της ΕΕ- κατά τις τελευταίες εθνικές εκλογές που διενεργήθηκαν.

You will find more statistics at Statista

Πιο ενισχυμένο φαίνεται, βάσει αυτών των τελευταίων δεδομένων -που διαφέρουν χρονικά από χώρα σε χώρα- το εθνικιστικό κόμμα της Ελβετίας (Ελβετικό Κόμμα του Λαού) που κατάφερε να συγκεντρώσει 29% στις τελευταίες εθνικές εκλογές ενώ ακολουθούν, το Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία, το Jobbik της Ουγγαρίας και το Κόμμα του Λαού της Δανίας, με 21%.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως και τα ποσοστά από τις τελευταίες εθνικές εκλογές σε άλλες χώρες, αν και πιο μικρά είναι σίγουρα υψηλά και σε πολλές περιπτώσεις έχουν μια δυναμική. Για την ιστορία, η Ελλάδα με την Χρυσή Αυγή και το 7%, έρχεται προτελευταία από το τέλος αλλά τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζει η Ιταλία με τη Λίγκα του Βορρά. Μόλις 4%.

Στο μεταξύ βέβαια αξίζει να σημειωθεί, πως αν και τα ποσοστά μπορεί να φαντάζουν μικρά σε κάποιες χώρες συγκριτικά ίσως με το 29% της Ελβετίας είναι πολλές οι περιπτώσεις που κόμματα με εθνικιστική ρητορική κερδίζουν πολλές ψήφους πχ σε δημοτικές εκλογές -όπως πχ το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί λε Πεν που σε εθνικές εκλογές έχει συγκεντρώσει 14%. Υποψήφιοι τέτοιων κομμάτων κερδίζουν δήμους και νομαρχίες αναλαμβάνοντας τη διοίκησή τους, έχουν αυξημένη ως εκ τούτου πρόσβαση σε ΜΜΕ ενώ πολλά μικρότερα κόμματα, με ανάλογη ρητορική με αυτά που έχουν κερδίσει έδρες στα εθνικά κοινοβούλια, σπεύδουν να συνασπιστούν.

Η δε προσφυγική κρίση σε συνδυασμό με την οικονομία καχεξία, την αύξηση της ανεργίας, τις περικοπές στο κράτος πρόνοιας, την απορρύθμιση στην αγορά εργασίας που συντελούνται όσο τα κεντροδεξιά ή σοσιαλιστικά κόμματα βρίσκονται στην εξουσία, αποτελούν διαρκή όπλα στη φαρέτρα επιχειρημάτων της άλογης κατ' ουσίαν ρητορικής των εθνικιστικών κομμάτων της Ευρώπης.

Δημοφιλή