ΔΙΕΘΝΕΣ
01/06/2016 04:24 EEST

Το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο ελέγχεται με υπολογιστές του 1970 και πανάρχαιες δισκέτες

Robert Gauthier via Getty Images
GREAT FALLS, MONTANA, 2014 - Missile combat crew member 1st Lt. Katie Grimley slides a large floppy disk into a 60's era communication module inside the launch control center of a missile alert facility at Malmstrom Air Force Base. The U.S. govt. is embarking on a $400 billion modernization to its nuclear weapons arsenal. (Photo by Robert Gauthier/Los Angeles Times via Getty Images)

Το πυρηνικό οπλοστάσιο του στρατού των ΗΠΑ ελέγχεται από υπολογιστές που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 70 που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν δισκέτες - 8in floppy disks.

Νέα κυβερνητική έκθεση αναφέρει ότι είναι αναγκαίο να εκσυγχρονιστεί ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός σημαντικών δομών του αμερικανικούς κράτους, συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών της χώρας.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Guardian, η 87 σελίδων έκθεση του Government Accountability Office (GAO), όπου δικαιολογούνται οι δαπάνες του κράτους, τονίζεται ότι θα χρειάζονταν πάνω από 80 δισ. δολάρια το χρόνο ώστε να αναβαθμιστεί τεχνολογικά το αμερικανικό κράτος.

Οι συντάκτες της τονίζουν τις ανάγκες εκσυγχρονισμού των υπουργείων Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Εθνικής Ασφάλειας. "Τα ανταλλακτικά για το σύστημα είναι δύσκολο να βρεθούν, επειδή είναι πλέον παρωχημένα.", λέει μεταξύ άλλων.

Την ώρα που τα χρήματα του προϋπολογισμού πηγαίνουν για την συντήρηση απαρχαιωμένου εξοπλισμού ηλικίας 30 ετών, θα χρειαστούν τουλάχιστον 1 τρισ. δολάρια τα επόμενα 30 χρόνια για την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ.

Το πλέον ανησυχητικό κομμάτι της έκθεσης έχει να κάνει με την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Πενταγώνου το οποίο ελέγχει τις 7.100 πυρηνικές κεφαλές της χώρας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα πυρηνικά συστήματα των ΗΠΑ ακόμα λειτουργούν με τις πανάρχαιες δισκέτες.