ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/06/2016 17:05 EEST | Updated 01/06/2016 18:28 EEST

FT: Τι «ανταμοιβή» για την Ελλάδα αναμένεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο

Ralph Orlowski / Reuters
Mario Draghi, President of the European Central Bank (ECB) attends the 49th annual meeting of the Asian Development Bank (ADB) in Frankfurt, Germany May 2, 2016. REUTERS/Ralph Orlowski

Σε «ανταμοιβή» της Ελλάδας, μετά την επίτευξη συμφωνίας, με επανέναρξη απευθείας δανεισμού προς τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ειδικότερα, αναμένεται η επαναφορά κατ' εξαίρεση (waiver) αποδοχής ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Μία τέτοιου είδους κίνηση θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αρχίσουν να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με φθηνότερο κόστος έναντι του μηχανισμού ELA. Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ είχε σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες στις αρχές του 2015.

Διαβάστε επίσης:

«Αν και το waiver δεν χρειάζεται να εγκριθεί επίσημα από το Διοικητικό Συμβούλιο, οι χαράσσοντες πολιτική αναμένεται να δώσουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα προχωρήσουν στην επαναφορά του κάποια στιγμή μέσα στον μήνα» αναφέρεται σχετικά στο δημοσίευμα.

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν κάποια καλά νέα για την ανάπτυξη της οικονομίας και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη- ενώ ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να αποφύγει να δώσει «ξεκάθαρα σημάδια» για τη μελλοντική πορεία των μέτρων τόνωσης από πλευράς της ΕΚΤ μέχρι πιο αργά μέσα στο έτος.